latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:17 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Јanjske otoke - sve popularniji turistički dragulj (VIDEO)

Јanjske otoke, izletište koje se nalazi nedaleko od Šipova, predstavlja pravi turistički dragulj koje iz godine u godinu postaje sve popularnije. Sada još više, jer u ovo vrijeme zatvorenih granica svi se okrećemo ka domaćim turističkim potencijalima.
Seoski turizam - Foto: RTRS
Seoski turizamFoto: RTRS

Otočići, kaskade, rukavci, bukovi i veliki vodopad na kraju idiličnog seoceta, kao iz slikovnice - to su Јanjske otoke, biser Srpske koji bi mogao umjesto mora biti vaša destinacija za odmor.

- Bilo je gostiju iz Amerike, iz Australije i sve ijedne države Evrope. Proše godine smo imali čak i grupu iz Malezije i ako ćete prolaziti kroz BiH obavezno posjetite Јanjske otoke - pozvala je turiste Dragana Pilić.

Temperatura vode ove rijeke, bez obzira na godišnje doba, uvijek je oko sedam stepeni Celzijusa. Dodatno osvježenje je i hlad stabala, izraslih na ostrvcima između rukavaca. Brojne vodenice i vodenični točkovi sačuvani su na brzacima Јanja bogatog pastrmkom i lipljenom.

Za Јanjske otoke sve se dalje čuje. Turističke grupe posjećuju Šipovo u kojem borave i po nekoliko dana. Oduševljeni su prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima ovog grada, planinama, pećinama, netaknutom prirodom Јanjskih otoka. Јoš kada probaju janjsku pastrmku, kajmak i sir, onda se obavezno vraćaju i nekoliko puta godišnje.