latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:19 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

U primjeni odluke o prelasku granice sa Hrvatskom dosta nejasnoća (VIDEO)

Iako je Hrvatska zvanično saopštila da je građanima BiH koji su u tranzitu, dozovoljen ulazak u ovu zemlju, stanje na graničnim prelazima je drugačije. Malobrojni putnici koji su pokušali da pređu granicu, tvrde da su vraćani, uz obrazloženje, da ne ispunjavaju uslove.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

Ogorčeni putnici kojima nije omogućen ulazak u Hrvatsku, iako nisu htjeli pred kameru, rekli su nam da u primjeni odluke o prelasku hrvatske državne granice ima dosta nejasnoća. Kažu, krajnji ceh plaćaju oni i njihove porodice. Otišli smo da provjerimo i na granici, ali tamo smo zatekli neuobičajenu sliku. Na jednom od najfrekventnijih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, u Gradišci tek rijetki putnici, a saobraćaja skoro i da nema.

- Kao što vidite, prelaz je trenutno prazan. Bilo je par prelazaka. Oni koji ne ispunjavju uslove su vraćeni. Od 12 sati smo dobili obavijest od hrvatske policije da je dozvoljen tranzit naših državljana prema Srbiji i obrnuto srbijanskih državljana. Ostalo, ko ide za Hrvatsku, mora 14 dana u karantin. I to je to - potvrdio je Draženko Krupljanin, šef smjene na GP Gradiška. 

Ni na GP Rača nije bilo gužve. Putnici koje smo zatekli ne odobravaju mjere koje je uvela Hrvatska.

Pojedini su komentarisali da ih to ne iznenađuje, jer se od Hrvatske ne može ni očekivati ništa drugačije. 

Ističu i da je ovo katastrofa, jer su uplatili ljetovanje na moru, rezervacije. A sada treba da idu u karantin.

Јedan od anketiranih smatra da su kontramjere pravi odgovor na ovu situaciju:"Znači kako oni nama, tako i mi njima. I eto rješenja. Odmah ćemo se dogovoriti oko svega".

I dok je na terenu jedna priča, MUP Hrvatske za medije ima drugu u kojoj kažu da je tranzit kroz njihovu zemlju dozvoljen svima ako imaju dokumenta na osnovu kojih će im biti dozvoljen ulazak u određenu državu, odnosno dokaz da će im druge države kroz koje putuju takođe dozvoliti tranzit.

Podsjećamo, da je odlukom Savjeta ministara BiH od 28. maja, državljanima Hrvatske, Srbije i Crne Gore omogućen ulazak u BiH, te da im se tom prilikom ne određuje mjera samoizolacije. Za državljane BiH očegledno da je drugačije ako krenu u neku od susjednih zemalja.