latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:24 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Da li je optužnica protiv Tačija i Veseljija slučajna? (VIDEO)

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti ne ide na sastanak 27. juna u Bijeloj kući, zbog optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Poznavaoci prilika smatraju da optužnica nije slučajna i da iza svega stoji Brisel.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Vijest o optužnici Tači je saznao u avionu za Vašington tri dana prije planiranog dijaloga, a da se on i Veselji nalaze pod prismotrom Specijalnog suda za Kosovo znalo se još od 2011. godine. U međuvremenu, iako su sve pokušali, nisu uspjeli da spriječe rad Suda kako bi sebi osigurali bezbjednost i slobodu. Da je bilo pravde, Tači je odavno trebalo da bude na  optuženičkoj klupi, ali njega su promovisali u političara koji vlada Kosovom. Ni sada nije izvjesno da će biti optužen, kažu analitičari.

- Mislim da je ovo diverzija, da su nagovijestili optužnicu, ali optužnica još nije potvrđena. Proći će par mjeseci i vjerovatno će se izvući. Ako optužnica čak bude i potvrđena, vrlo je vjerovatno da se ponovi scenario sa Haradinajem - smatra politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Za planirani sastanak u Bijeloj kući gdje Amerikanci pripremaju plan za samoproglašeno Kosovo, Evropljani nisu bili obaviješteni, a objavljivanje optužnice mogao bi biti kontraudarac Vašingtonu i Trampu, navodi kolumnistkinja Nedjeljnika Ljiljana Smajlović.

- Sigurno nije Njemačka jedina nezadovoljna. Onog dana kada je Grenel tvitovao da će biti sastanak u Bijeloj kući, tog dana je državni sekretar Majk Pompeo razgovarao sa evropskim vrhom. Mislim da Pompeo nije ni znao za ono što radi Grenel, jer je Grenel od većeg povjerenja Donalda Trampa nego Pompeo. Mislim da su svi Evropljani bili ogorčeni time, da dok oni obavljaju evrpske poslove, Grenel ih matira jednim potezom - kaže Ljiljana Smajlović.

I dok je samoproglašeno Kosovo ponovo tema za geopolitičko potkusurivanje velikih, vijest o optužnicama protiv Tačija i Veseljija za zločine, među kojima je oko 100 ubistava, već je dovela do porasta etnički motivisanog nasilja.