latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:30 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Tegeltija: Stavovi VSTS-a nisu promijenjeni (VIDEO)

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija pozvao je članove privremene Istražne komsiju za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH da pronađu njegovu izjavu u kojoj zabranjuje sudijama i tužiocima da sarađuju.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je podsjetio članove te komisije da je VSTS pojasnio da se nosioci pravosudnih funkcija mogu odazvati pozivu, ali nemaju pravo da pred komisijom govore o detaljima istrage. Privremena Istražna komsija osudila je navodnu Tegeltijinu izjavu da sudije i tužioci neće sarađivati sa tom komisijom.

Glavna i jedina tema privremene Istražne komisije, u kojoj nema članova iz HDZ i SNSD, bio je Milan Tegeltija. Predsjednik VSTS BiH optužen je da vrši pritisak na nosioce pravosudnih funkcija, ali i da se kako kažu, "prepao" američkog ambasadora zbog čega je VSTS ublažio stav o saradnji sudija i tužilaca sa Komisijom.

Predsjednik privremene Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut kaže da su "imali zabranu izrečenu od predsjednika VSTS prošle sedmice, do ovog stava VSTS koji je Komisija danas pozdravila, koji je u potpunoj suprotnosti. I Misija OEBS-a je takođe konstavala da su to potpuno suprotni stavovi, a zbog čega je do toga došlo možda je najbolje da pitate one koji su svoje stavove promjenili." 

Stavovi VSTS nisu promijenjeni, poručuje Tegeltija i poziva članove Istražne komisije da istraže i pronađu izjavu na koju se pozivaju. Neće je naći, kaže osim pogrešnih novinarskih interpretacija zlonamjernih medija, zaključaka VSTS od 18. juna koji su juče potvrđeni.

- Prema tome, ne postoji izjava predsjednika VSTS kojom se zabranjuje bilo šta, bilo kome - navodi Tegeltija.



Pojašnjava, da je VSTS rekao da nema apsolutne zabrane za sudije i tužioce da učestvuju u radu Istražne komisije, da se određeni podaci mogu dostaviti Komisiji, ali nikako pojedinačni podaci iz sudskih i tužilačkih predmeta.

- Rekli smo, da ukoliko se sudije i tužioci odluče da se samostalno pojave na poziv, postoje određena ograničenja u pogledu sadržine onoga što mogu da kažu - naglasio je Tegeltija.

Članovi Komisiji objašnjavaju da ne žele da ulaze u sadržaj predmeta, a istovremeno traže odgovore zašto je stala ili dokle je došla istraga u pojedinim slučajevima. Ništa manje konfuzan odgovor na pitanje da li je mandat Istražne komisije utvrđivanje stanja i u pravosuđu Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, jer su među pozvanim svjedocima i sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević, a opseg rada Komisije ograničen je na pravosudne instuticije BiH.

Tegeltija je ponovio, da VSTS smatra da Istražna komsija nema nadležnost da se bavi pravosudnim sistemom, a pogotovo  pravosuđem u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu, ali da prihvata saradnju do nivoa koji ne ugrožava sudske i tužilačke predmete.