latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:32 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Radojičić: Četiri miliona KM od Vlade za saniranje posljedica epidemije (VIDEO)

Banjaluka zbog posljedica pandemije virusa korona od marta bilježi pad prihoda, što se odrazilo i na rad javnih preduzeća i ustanova. Na sjednici Skupštine grada odbornici su usvojili izvještaje o radu javnih preduzeća za prošlu godinu, a gradonačelnik Igor Radojičić naveo je da će podrška Vlade od četiri miliona maraka olakšati rad i u ovoj godini.
Skupština grada Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština grada BanjalukaFoto: RTRS

Za razliku od prošle godine kada je zabilježen znatan porast zaposlenih u Banjaluci i kada su javne ustanove i preduzeća ostvarili zavidne rezultate, pandemija virusa korona od marta ove godine uticala je na smanjenje prihoda. U budžetu grada je 14 miliona maraka manje u odnosu na planirano.

Uz konstataciju da se ovako nešto, kao što je pandemija, nije moglo predvidjeti, gradonačelnik je rekao da je Grad od Vlade Republike Srpske dobio četiri miliona maraka.

- Ovo će nam omogućiti da ne moramo na jesen uzimati kratkoročni kredit - dodao je Radojičić.

Odbornici će, zbog situacije sa prihodima, razmatrati rebalans budžeta, ali ne prije avgusta ili septembra.

- Mi smo projektovali da 15. juna bude još jedna sjednica, pa da se sastanemo krajem avgusta i vidimo kakvo je stanje - pojasnio je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Rezultatima rada u proteklom periodu ipak nisu zadovoljni odbornici opozicije. Iz redova vladajućih poručuju da je dat maksimum.

Mirna Savić Banjac, Narodni pokret "Banja Luka zove", kaže da od svih javnih ustanova kao pozitivn ocjenjuje samo rad Banskog dvora. Naglasila je da kada je riječ o radu ostalih javnih ustanova, nije zadovoljna.

Boran Bosančić, Demos, smatra da je kritično stanje preduzeća Akvana i da je to za Grad gorući problem. Smatra da je u narednom periodu potrebno restrukturiranje tog javnog preduzeća. Dodaje, da su ostala preduzeća stabilna.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i nekoliko inicijativa za izmjenu Regulacionog plana u širem gradskom području. Među 114 tačaka dnevnog reda je i Informacija o zemljištu stare autobuske stanice u Banjaluci, a kako je navedeno, Grad će iskorititi sva pravna sredstva da bi se osigurao pozitivan ishod. Data je i saglasnost za uključivanje dječijeg vrtića "Anđelak" u predškolski sistem Grada.