latinica  ћирилица
25/06/2020 |  22:09 ⇒ 22:36 | Autor: sputniknews.com

Mitropolit Amfilohije: Hramovi nikada nisu bili ugroženi kao sada (VIDEO)

U hramu Svetog Save u Tivtu održan je moleban Presvetoj Bogorodici koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a potom je gradskim ulicama prošla litija.
Litija u Tivtu (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska) -
Litija u Tivtu (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Mitropolit Amfilohije je rekao da hramovi nikada nisu bili ugroženi kao sada, a crnogorskim vlastima poručio da odmah ukinu Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ako hoće na izborima nešto da urade.

Poslije molebana i litije, okupljenima se obratio mitropolit Amfilohije, navodeći da je ono što se ovih dana dešavalo u Crnoj Gori nešto najsramnije što se događalo.

On je dodao da je zahvalan opoziciji koja se borila protiv usvajanja "antievropskog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", ali i zato što je prihvatila njegov poziv da ne politizuje litije.

Istakao je da krsni hod u Tivtu traje "još iz vremena jedinstvene Crkve, a dao Bog da ponovno bude jedinstvena Crkva hrišćanska Crkva Istoka i Zapada".

- Nastavlja se ovaj hod bez obzira ko je vladao ovim dijelovima Boke - rekao je mitropolit.

- Bez obzira ko vladao ovim krajevima, bez obzira na sve te okupatore, nikad ovaj narod Boke nije morao da pjeva i kliče ovo "ne damo svetinje" što danas mora. Nikada naši hramovi nisu bili ugroženi kao sada - podvukao je mitropolit Amfilohije, obraćajući se vjernicima koji su se posle litije okupili ispred crkve Svetog Save.

- Čitava Evropa i sveijt vide kakav ste vi narod. Јedino u Crnoj Gori koja je nikla na ratovima, imamo ovakve mirne litije. Predsjednik naš Đukanović kaže da Srpska crkva navodno ugrožava Crnu Goru i njen put u Evropu, a vi Bokelji ste osam vijekova u toj Crkvi i u Evropi - izjavio je on.

Ocijenio je da su takve tvrdnje Đukanovića "bezumne" i da on danas protiv sopstvenog naroda primjenjuje političku represiju poput one koju je stari režim 1989. godine primjenjivao protiv njega.

Kako je dodao, Vlada treba da traži od Skupštine da se ukloni 4-5 paragrafa o oduzimanju hramova.

- Ovo su crnogorski hramovi bili i ostali, niko ih nije nosio niti će da ih nosi. Zato što se Crkva zove srpska, to je problem, nije dobro da Vlada Crne Gore prodaje dušu đavolu i da očekuje da je ja hvalim. Јa sam već rekao, i ponoviću: "ako Vlada ne ukine taj zakon i ono što smo tražili, onda ne znam ko će biti lud da ponovo glasa tu Vladu u budućnosti" - rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je naveo da "nijedan okupator nije progonio sveštenike kao što oni danas rade", kao i da "bezumno hoće da otimaju crkve, a to nije radila dosad nijedna vlast".

- Đukanović ne samo što nije vratio crkvenu imovinu koju su komunisti uzeli, a sad hoće i crkve da uzme. Kojoj državi treba da pripadnu crkve po Boki, primorju, po Vasojevićima - kad je to bila ova i ovakva država? - upitao je mitropolit Amfilohije, dodajući da je "glas naroda i glas Božiji" i da ukinu sporni zakon, pa će i litije prestati, prenose Vijesti. 

Okupljeni su uzvikivali: "Ne damo svetinje!" i "Evo nas, došli smo svetinje da branimo!"

Ranije, pred zgradom Opštine litija se zaustavilam a mitropolit Amfilohije se pomolio za dobrobit i spasenje svih građana Tivta i cele Crne Gore. Organizatori litije pozvali su vjernike da se pridržavaju mjera crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, drže adekvatnu distancu i koriste maske koje mogu uzeti ispred crkve.