latinica  ћирилица
25/06/2020 |  22:31 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

"Ulazak BiH u NATO za Srpsku bi bio smrtna presuda" (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je tokom boravka u Moskvi poručio da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO-u koji je sve što je činio, činio na štetu Srpske, zbog čega bi članstvo u Alijansi za Republiku Srpsku bilo pogubno.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, NATO nikad nije pokazao interes za autonomiju Srpske, osim da je ukine, iako to niko neće javno da prizna.

- Zašto bi mi podržavali nekog ko hoće da izvrši našu egzekuciju. Mi smo suviše mali da oni prihvate šta mi hoćemo, ali to ne znači da mi treba da prihvatimo samo ono što oni hoće. Bez obzira na sve što je bilo u prošlosti, naša politika je "ne" članstvu u NATO-u - rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska za jačanje svoje autonomije, a ne za jačanje BiH, te da je upravo tu razlika u shvatanju.

- U redu je da sarađujemo, ali bilo bi pogubno za Republiku Srpsku kada bi pristali na članstvo u NATO-u. Tog trenutka bi Republika Srpska potpisala svoju smrtnu presudu - naglasio je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska od Rusije nikad nije dobila nikakve zahtjeve, nego je uvijek samo pitala šta može da učini da pomogne.

- Nikad nisu rekli da se integrišemo s njima, dok NATO nameće tu strukturu - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je saradnja Republike Srpske i Rusije u svim oblastima dobra, te istakao značaj projekta gasifikacije koji treba da bude realizovan.

Dodik je napomenuo da u realizaciji tog projekta ima problema, koji nisu kreirani na ovom području, nego izvana.

- Postoji globalni problem vezan za energetiku između SAD sa jedne strane i Evrope i Rusije sa druge strane, gdje se Amerika pokušava nametnuti kao neko ko će uvesti sankcije svakome ko koristi energente iz Rusije - rekao je Dodik.

Ponovio da je za autonomiju koju ima Republika Srpska veoma važno ostati neutralan i ne biti svrstan.

- Ne možemo govoriti da smo imali dobra iskustva sa NATO-om, niti da ih imamo sada. Sve što je učinio NATO učinio je protiv Srba, od bombardovanja do smanjenja naše autonomije kroz oduzimanje statusa Vojske Republike Srpske. NATO jeste vojna organizacija, ali sa političkim ciljem, a njihov politički cilj u BiH je da se ona centralizuje i unitarizuje", poručio je Dodik u emisiji Aktuelno RTRS-a.

On je napomeno da Rusija pokušava da putem saradnje sa drugima to pitanje rješava na obostrano zadovoljstvo, te da je projekat gasifikacije Srpske veoma živ i da zavisi i od ruskog partnera.

- Ova pandemija je sve zaustavila, ali je posjeta Moskvi bila dobra prilika da razgovaram sa određenim ljudima koji su me uvjerili da se od toga neće odustati - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je saradnja sa Rusijom dobra i u oblasti bankarstva, te da je sve bolja i veća i u oblasti obrazovanja.

Dodik je podsjetio da je Rusija značajno pomogla Srpskoj u borbi protiv epidemije, dolaskom jedinice koja je vršila dezinfekciju objekata, ali i humanitarnom pomoći koja je poslata iz Rusije dok se i sama borila sa ovim problemom.

- Treba istaći da je pomoć Rusije bila momentalna, sa tim se nije kalkulisalo niti uslovljavalo, i ova posjeta Moskvi bila je prilika da im zahvalim za to - napomenuo je Dodik za RTRS.