latinica  ћирилица
26/06/2020 |  08:01 ⇒ 10:12 | Autor: Nezavisne

Deset stranaka potpisuje u Banjaluci koalicioni sporazum za izbore

Potpisivanje koalicionog sporazuma za predstojeće lokalne izbore u gradu Banjaluka predviđeno je u nedjelju, a ugovor će potpisati deset političkih stranaka, potvrdio je za Nezavisne gradonačelnik Igor Radojičić.
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)

- Razgovori o ovom traju još od zimus, još početkom godine smo imali dogovor, a onda je naišla pandemija pa su sve aktivnosti obustavljene - rekao je Radojičić.

Ističe da sada imaju napisan kompletan sporazum te da je on usaglašen na zadnjem sastanku koalicije prije mjesec dana.

- Potpisu pristupa deset političkih partija, a to su SNSD, DNS, Demos, SP, SPS, Ujedinjena Srpska, NDP, Poligraf, Partija ujedinjenih penzionera i Prva srpska demokratska stranka - kazao je Radojičić.

Dodao je da će još nekoliko drugih političkih subjekata biti pozvano kao gosti, koji su zainteresovani za podršku, ali iz nekoliko razloga nisu u bloku dogovora.

- Dogovor je u vezi s predizbornom i postizbornom koalicijom, sadržaj sporazuma je da stranke potpisnice sarađuju u predizbornom periodu, da će imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, očekujem da će se svi i registrovati da bi taj kandidat bio zajednički kandidat svih stranaka i na glasačkom listiću - naveo je Radojičić.

Istakao je da će programski principi biti nastavljeni na ono što je bila Banjaluka 2024.

- Kandidat za gradonačelnika ponudiće novi program, koji će uzeti elemente dosadašnjeg razvoja u posljednje četiri godine i ono što je novo potrebno dodati u program - zaključio je Radojičić.

Početkom ovog mjeseca Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uoči sastanka Izvršnog komiteta i rukovodstva lokalnih odbora ove stranke najavio je da će Radojičić biti kandidat za gradonačelnika.

Opozicione stranke još nisu postigle dogovor ko će biti njihov kandidat za gradonačelnika. Igor Crnadak, šef Izbornog štaba PDP-a, rekao je u utorak da je stav Gradskog odbora PDP-a da njihov kandidat bude Draško Sanivuković, a njegova partijska koleginica Јelena Trivić smatra da je i dalje u igri.

SDS kao druga opoziciona stranka još nije zauzeo stav da li će na predstojećim lokalnim izborima podržati PDP-ovog kandidata ili će izaći sa svojim prijedlogom.