latinica  ћирилица
26/06/2020 |  09:04 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv pripadnika Granične policije

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv radnika Granične policije BiH Raja Kikića /57/ zbog nezakonitog propuštanja građana za vrijeme pandemije virusa korona, saopšteno je iz Tužilaštva.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženi se tereti da je 16. marta, radeći na graničnom prelazu u Brčkom za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem sprečavanja širenja pandemije, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije propustio tri lica u BiH.

Navedena lica su sa područja Brčkog, dolazila su iz Austrije i nisu imala potrebne putne isprave, te je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama trebalo da im bude odbijen ulazak u BiH.

Aktivnostima nadležnih organa na sprečavanju širenja pandemije navedene osobe su pronađene i smještene u obaveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.