latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:20 | Autor: SRNA

Na današnji dan - "Moja Republika" umjesto "Bože pravde"

Komisija za simbole Republike Srpske utvrdila je 27. juna 2008. godine prijedlog za novu himnu Srpske i odlučila da to bude kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ranija himna do 2008. bila je "Bože pravde", kompozitora Davorina Јenka i tekstopisca Јovana Đorđevića iz 1872. godine, a i danas tu himnu Republika Srpska smatra dijelom svoje baštine.

Ustavni sud BiH je 2007. godine objavio odluku da je dotadašnja himna "Bože pravde" - neustavna, tako da je Narodna skupština Republike Srpske bila pozvana da je promijeni.

Pokušaj Narodne skupštine Republike Srpske da kao himnu zadrži melodiju "Bože pravde", ali bez teksta, osporen je u Ustavnom sudu Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novu himnu 15. jula 2008. godine.

Istog dana je usvojen i novi prijedlog za grb Republike Srpske koji je 22. decembra 2008. godine ponovo neustavnim proglasio Ustavni sud Srpske, pa se umjesto grba još upotrebljava amblem Republike Srpske.

Usvojena himna zvanično je u upotrebi poslije odluke Vijeća Ustavnog suda Srpske za zaštitu vitalnog interesa, koje je 22. decembra 2008. godine, nakon pokušaja osporavanja od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, potvrdilo njenu ustavnost.

Ustavni sud je utvrdio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda jer himna u tekstualnom i melodijskom delu ne slavi niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda Republike Srpske.

Himna Republike Srpske "Moja Republika" prvi put je izvedena 9. januara 2009. godine na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, u okviru proslave Dana Republike Srpske.