X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
26/06/2020 |  10:22 | Izvor: SRNA

Za pet mjeseci otkriveno 457 slučajeva zloupotrebe droge

U Republici Srpskoj je tokom prvih pet mjeseci ove godine otkriveno 457 slučajeva zloupotrebe droge, među kojim su 134 krivična djela i 323 prekršaja, što je za 12,6 odsto više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Najviše je zaplijenjeno marihuane - 5.710,51 gram, te kokaina 1.614,92 grama, navodi se u saopštenju.

U prošloj godini otkrivena su 1.323 slučaja zloupotrebe droge, odnosno 296 krivičnih djela i 1.027 prekršaja iz ove oblasti.

U prošloj godini otkriveno je i razbijeno više organizovanih kriminalnih grupa, sprovođenjem 37 operativnih akcija, od kojih je šest imalo međunarodni karakter: "Madagaskar", "Ronkola", "Merkatores pet", "Forum", "Ket" i "Alfa jedan".

Po pitanju preventivnih aktivnosti, policijski službenici, u saradnji sa Međunarodnim odborom za kontrolu narkotika, širom BiH koordinisali su aktivnostima na realizaciji dvije globalne međunarodne akcije "Fast forvard" i "Trens" s ciljem sprečavanja zloupotrebe različitih vrsta novih psihoaktivnih supstanci na ilegalnom tržištu Republike Srpske - BiH.

Među preventivnim aktivnostima navedeno je pokretanje programa prevencije u vaspitno-obrazovnim ustanovama za učenike devetog razreda osnovne škole.

U saopštenju se ističe da MUP kontinuirano djeluje na suzbijanju zloupotrebe i krijumčarenja droge, kao i da je u prethodnom periodu realizovao brojne aktivnosti čiji je rezultat oduzimanje znatnih količina droge, razbijanje međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, hapšenje većeg broja lica, te oduzimanje opreme za uzgoj i preradu droge.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe droge u Republici Srpskoj i ove godine u saradnji sa MUP-om Srpske, te drugim nadležnim institucijama, ustanovama i organizacijama, učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Policijski službenici će na području svih policijskih uprava na postavljenim info-pultovima u centrima gradova dijeliti informativne letke pod sloganom "Odlučni u suprotstavljanju", te u razgovoru građane podsjetiti o štetnosti zloupotrebe droge po zdravlje pojedinca i bezbjednost zajednice, saopšteno je iz MUP-a.

- MUP će i dalje, u skladu sa zakonom utvrđenim nadležnostima, nastaviti sa sprovođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti čiji je cilj prevashodno zaštita djece i mladih od zloupotrebe droge - dodaje se u saopštenju.