latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:27 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Dokumentarac Bratunčanke u nominaciji za Oskara (FOTO)

Filmski dokumentarni prvenac Maje Novaković iz Bratunca prikazan je na više od 40 festivala u svijetu, a na posljednjem filmskom festivalu Ful frejm u Daramu u Sjevernoj Karolini osvojio je nagradu za najbolji kratki film i time se direktno svrstao u kvalifikacije za nominaciju za Oskara.
Film Maje Novaković - "A sada se spušta noć" - Foto: SRNA
Film Maje Novaković - "A sada se spušta noć"Foto: SRNA

Novakovićeva je navela da je njen film "A sada se spušta noć" inspirisan prirodom, selom, životom i narodnim običajima.

Film govori o odnosu čovjeka i prirode u zaboravljenom vremenu, a Novakovićeva, kao seosko dijete, u priču je utkala svoje sjećanje na djetinjstvo, odnose u selu i sa selom, ljudima i prirodom, što je naišlo na prihvatanje i visoke ocjene publike i stručnih žirija na festivalima.

- Prilikom trogodišnjeg snimanja filma oslanjala sam se na vizualizaciju slika koje pamtim iz djetinjstva. U filmu su prikazane dvije bake koje žive izolovano, same u brdima između Bratunca i Srebrenice. Prikazana je njihova svakodnevica na selu i ritual bajanja protiv vremenskih nepogoda - kaže Novakovićeva, koja je istoričar umjetnosti.

Ona je navela da je insipiraciju za ovaj film našla u istoriji umjetnosti i književnosti, te knjizi Јanka Veselinovića "Slike iz seoskog života".

- Želja mi je bila da prikažem mikrokosmos i navedem gledaoce da se osvrnu na neke jednostavne stvari i obične ljude koji predstavljaju ljepotu života - istakla je autorka.

Foto: RTRS

Njena je želja da nakon procedure oko nominacije za Oskara film bude prikazan u Bratuncu, što još nije izvodljivo zbog administrativnih procedura koje nalaže većina festivala na kojima je film prikazan.

Novakovićeva je naglasila da će film biti prikazan u Bratuncu čim se za to steknu uslovi.

Ona dodaje da je ovaj film u dobroj mjeri promijenio njen život.

Zahvaljujući učešću na festivalima proputovala je mnogo, što joj, istakla je, predstavlja posebnu draž jer ima osjećaj da sa sobom nosi svoje selo i predstavljajući ga pokazuje svoj identitet.

- Glavne glumice u mom filmu su dvije bake sa kojima sam čuvala ovce i najdraže mi je kada gledaoci osjete tu neposrednost, bliskost i dožive pravu emociju i pokažu da su na najbolji način osjetili filmsku priču - kaže autorka.