latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:35 | Autor: SRNA

Novi mandat Bramercu na funkciji tužioca

Savjet bezbjednosti UN ponovo je imenovao Serža Bramerca za tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/, saopšteno je iz Mehanizma.
Serž Bramerc (foto:  N1) -
Serž Bramerc (foto: N1)

Bramercov novi mandat počinje 1. jula i trajaće do 30. juna 2022. godine.

Savjet bezbjednosti ovo imenovanje izvršio je u skladu sa Rezolucijom UN 2529.

Bramerc je na funkciji tužioca Mehanizma od 1. marta 2016. godine, a ranije je bio tužilac Haškog tribunala od 1. januara 2008. godine sve do prestanka rada Tribunala krajem 2017. godine.

Savjet bezbjednosti je juče završio provjeru napretka rada Mehanizma od juna 2018. godine, pohvalivši izvještaj MMKS u vezi sa tim.

U Rezoluciji je pozravljeno i hapšenje Felisijena Kabuge 16. maja u Francuskoj, u okviru krivičnog postupka u kojem je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, koje je, navodno, počinio u Ruandi 1994. godine.

Savjet bezbjednosti je pohvalio Kancelariju tužioca MMKS zbog saradnje sa službama za sprovođenje zakona i pravosudnim organima u Francuskoj, Ruandi, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu, SAD, Švajcarskoj i drugim zemljama, zajedno sa Evropolom i Interpolom, koji su doprinijeli pronalaženju i hapšenju bjegunca.

U saopštenju MMKS dodaje se da je Savjet bezbjednosti pozvao sve zemlje na punu saradnju sa Mehanizmom, naročito kada se radi o što skojijem hapšenju i predaji svih preostalih bjegunaca koje krivično goni Međunarodni krivični tribunal u Ruandi.

Države su pozvane i da sarađuju u prevoženju oslobođenih lica koja se trenutno nalaze u Tanzaniji.