X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
26/06/2020 |  10:43 ⇒ 14:36 | Izvor: RTRS

Đakon Dojić proveo noć u automobilu na granici, crnogorska policija ne dozvoljava ulazak

Novi ataci na sveštenstvo SPC u Crnoj Gori. Đakonu Konstantinu Dojiću koji vjersku službu već osam godina obavlja u Sabornom hramu u Nikšiću i ima kanadsko državljanstvo nije dozvoljen ulaz u Crnu Goru. On i njegov maloljetni sin noć su proveli u automobilu na graničnom prelazu Ilino brdo na ulazu u Crnu Goru.

Dojić je iz porodičnih razloga, kaže, bio van Crne Gore. Sačekao je da se donesu mjere po kojima može da se vrati. Sanitarna inspekcija na graničnom prelazu Ilino brdo sinoć je dopustila Dojiću da uđe u Crnu Goru i samo je trebalo da se odluči ide li u karantin ili samoizolaciju. Međutim, onda se uključila policija.

- Kada smo došli do tog gdje radim uključila se policija. Rekli su da oni mogu da tumače propise kako hoće i da ne moraju da ih poštuju. Specijalno je komandir Marko Vasiljević došao da napiše rješenje o zabrani ulaska - priča Dojić.

Dojić je sa maloljetnim sinom ostao na granici čekajući da neko riješi njegovu žalbu. U Nikšiću ga čekaju supruga i ostalo dvoje maloljetne djece. Kaže da će ostati na granici dok se slučaj ne riješi, jer nazad neće i nema gdje.

- Moja kuća, oltar i crkva su tamo, moje mjesto je tamo. Drugu kuću, oltar i crkvu nemam - jasan je đakon Dojić.

Prema novim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore koje važe od 21. juna, stranci koji žive ili rade u Crnoj Gori, mogu uz mjere karantina ili samoizolacije da uđu u ovu državu. Očito to ne važi samo za sveštenstvo SPC u Crnoj Gori. Dojić poručuje da su i sveštenici srpske crkve ljudi kao i svi ostali i da njihova prava ne smiju da se razlikuje od prava drugih.