latinica  ћирилица
26/06/2020 |  12:27 | Autor: SRNA

Kostjerevac negirao da je silovao trudnu Srpkinju

Adem Kostjerevac, kojeg su vlasti SAD 18. juna izručile BiH, negirao je pred Sudom BiH krivicu za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

On je danas odgovarajući na pitanja sudije Suda BiH Željke Marenić rekao da zna koje mu se djelo stavlja na teret, ali da nije kriv, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Zvorniku od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao Srpkinju koja je bila u drugom stanju i koja je bila zarobljena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

U optužnici je navedeno da je silovanje kod oštećene prouzrokovalo gubitak trudnoće.

Kostjerevcu je određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine, odnosno najkasnije do juna 2022. godine ili do nove sudske odluke.

Optužnica protiv Kostjerevca, koja ga tereti za ratni zločin nad civilima, podignuta je 8. aprila 2015. godine i tada su iz Tužilaštva naveli da je on saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 14. aprila 2015. godine, a zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH, odnosno boravka u SAD, pritvor mu je određen 16. maja 2017. godine, dok je u oktobru te godine za njim raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je prošle godine uhapšen u američkom gradu Sent Luisu.