latinica  ћирилица
26/06/2020 |  12:59 ⇒ 13:00 | Autor: RTS

Vučić: Kraj pregovora sa EU očekujem 2024, članstvo do 2026.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uvjerenje, na osnovu razgovora u Briselu, da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa Der Lajen, uvjeren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije - naglasio je Vučić poslije razgovora sa funkcionerima EU i primijetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je, u izjavi novinarima, istakao da je to njegova nada i vjerovanje, podsjećajući da je on ili pragmatičan, realističan, pjesimističan, a optimističan veoma retko.

- Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promijenjena situacija da se ubrza naš evropski put - podvukao je predsjednik.

Prenio je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva "džepa" EU.

- Јedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novca - objasnio je Vučić, dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje autoputem, prugom.

Riječ je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka.

- To su stvari koje su za nas od suštinskog zančaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bi mogli da očekujemo taj novac - rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dvije do tri nedjlje.

Prenio je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji U Prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posjete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.

Kazao je da ju je pozvao da posjeti Srbiju i izrazio uvjerenje da će to učiniti prije kraja godine, kada prođe korona kriza.