latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:48 | Autor: SRNA

Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura": Ugovori vrijedni 62 miliona evra

U okviru projekta "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj" odobreni su projekti za, trenutno, 27 opština učesnica, te su do sada potpisani ugovori o radovima, isporuci robe i uslugama nadzora ukupne vrijednosti oko 62 miliona evra, saopšteno je iz Vlade Srpske koja je danas usvojila informaciju o ovom projektu.
Izgradnja vodovodne mreže - Foto: RTRS
Izgradnja vodovodne mrežeFoto: RTRS

Ovom informacijom, Ministarstvo finansija prezentuje dosadašnje efekte realizacije tog projekta započetog u septembru 2011. godine, kada je ratifikovan sporazum sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju pod-projekata u opštinama Republike Srpske koji se odnose na vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu.

- Kada je riječ o ugovorima o radovima, završeno je 39 ugovora, a osam je u toku. Izvršena plaćanja po odobrenim projektima iznose 53,4 miliona evra - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je donijela uredbu o postupanju sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i zamjenskim supstancama kojom se utvrđuje način postepenog isključivanja iz upotrebe supstanci koje ga oštećuju.

Uredbom je obuhvaćeno i postupanje sa tim supstancama, zamjenskim supstancama, kao i novim kontrolisanim supstancama, postupanje sa proizvodima koji sadrže supstance ili su pomoću tih supstanci proizvedeni, način provjere ispuštanja i kontrole emisija ovih supstanci, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovom uredbom se utvrđuje postupanje sa tim supstancama nakon prestanka upotrebe proizvoda i opreme koji ih sadrže, način njihovog sakupljanja, obnavljanja i obrade i postupak izdavanja saglasnosti za uvoz, izvoz i stavljanje u promet supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Na sjednici je donesna i uredba o strogo zaštićenim i zaštićenim divljim vrstama prema kojoj se divlje vrste - koje su ugrožene ili mogu postati ugrožene, koje imaju poseban značaj iz genetičkog, ekološkog, ekosistemskog, naučnog, zdravstvenog, ekonomskog i drugog aspekta - štite kao strogo zaštićene divlje vrste ili zaštićene divlje vrste, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.