latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:23 ⇒ 17:55 | Autor: SRNA

Dodik: Usvojen Prijedlog budžeta i po hitnoj proceduri upućen PS BiH

Predsjedništvo BiH usvojilo je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 996.000.000 KM i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je napomenuo da je Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima usvojilo Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u okviru kakav je utvrđen ranije, ali da se u strukturi budžeta mijenjaju značajne stavke.

On je naveo da je obezbijeđeno oko 60 miliona KM tako što su smanjene i gotovo prepolovljene kapitalne nabavke, te znatno smanjeni putni troškovi i druge stavke.

- Obezbijeđeno je oko 41 milion KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je istakao da budžet podrazumijeva i dio koji se odnosi na međunarodne obaveze.

- Ukupne obaveze povrata za ovu godinu Republike Srpske su 280 miliona i manje su ove godine za 28 miliona nego prošle godine, a Federacija ima obaveze negdje oko 530 miliona i veće su za deset miliona nego što su bile prošle godine - rekao je Dodik i pojasnio da budžet u strukturi iznosi oko milijardu i 800 miliona, a 800 i nešto miliona ide na servisiranje stranih obaveza.

Dodik je rekao da je to zbirno iskazivanje obaveza koje već imaju entiteti.

- U skladu sa onim što je Predsjedništvo tražilo ranije u martu kada se epidemija pojavila, Savjet ministara je postupio i učinio sve moguće uštede. U okviru ovog budžeta predviđena su sredstva za finansiranje lokalnih izbora i vjerujem da će Parlamentarna skupština već iduće semice usvojiti ovaj budžet i riješiti pitanje obezbjeđivanja sredstava za lokalne izbore - rekao je Dodik.

On je istakao da je u odnosu na prijedlog Savjeta ministara predviđeno je da se povećaju kapitalni izdaci za Parlamentarnu skupštinu za 700.000 KM.

- Predsjedništvo je ukinulo taj prijedlog i ta su sredstva izuzeta iz kapitalnih ulaganja za Parlamentarnu skupštinu i prebacili za ovaj fond za pomoć sanaciji od šteta pandemije - rekao je Dodik.

Osim članova Predsjedništva, sjednici je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Savjet ministara usvojio je 18. juna Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu od 996.000.000 KM.

Za održavanje lokalnih izbora u BiH budžetom je planirano 4.227.000 KM.

Nacrtom zakona o budžetu planirano je i servisiranje spoljnog duga koji iznosi 807.552.931 KM, što je za 18,2 miliona KM manje u odnosu na prethodnu godinu.