latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:45 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Đukanovićev moskovski fijasko

Predsjednik Crne Gore Milo Ćukanović "trudio" se na sve moguće načine da dobije poziv da prisustvuje Paradi pobjede u Moskvi, koja je održana prije dva dana, ali svi njegovi pokušaji bili su bezuspješni, saznaje Srna iz diplomatskih izvora u Podgorici.
Milo Đukanović (Foto: AFP/Savo Prelević) -
Milo Đukanović (Foto: AFP/Savo Prelević)

Prema istom izvoru, Đukanović je posrednim putem pokušao izdejstvovati poziv za Paradu, organizovanu povodom obilježavanja 75 godine od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu ali, uprkos trudu posrednika, zvanična Moskva nije udovoljila i nije poslala poziv iako je izrazio želju da bude prisutan na ovoj velikoj svečanosti na kojoj su, među uglednim zvanicama, bili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na svečanom prijemu, koji je nakon Parade pobjede za visoke zvanice upriličio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, srpski član Predsjedništva BiH sjedio je na počasnom mjestu do predsjednika Putina.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da je Milo Đukanović postao predstavnik svih onih negativnih vrijednosti, odnosno antivrijednosti protiv kojih smo se borili u Drugom svjetskom ratu.

- On zagovara nasilje, aroganciju, kvislinški pristup i svakako takvom čoveku nije mesto u Moskvi. Sa druge strane, Dodik, koji je tamo primljen sa svim počastima, oličenje je nacionalno suverenističkog pristupa, borbe za nacionalne interese, borbe za interese sopstvenog naroda, ali i uvažavanje međunarodnog prava i drugih ljudi i nacija - naglasio je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Rusi koji se bore za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta svakako to cijene i cijene i Dodika koji je jedan od predvodnika i prvih suverenista u Evropi.

- Sa druge strane, sigurno preziru Đukanovića koji je oličenje onog svega najgoreg iz Drugog svetskog rata - rekao je on.

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je u izjavi za Srnu da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji "baštini i slijedi vrijednosti NDH", svojim ponašanjem sam sebe izuzeo sa prisustva Paradi pobjede u Moskvi, dok je Putin pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dodijelio mu mjesto do sebe na svečanom prijemu čime je ukazao počast i poštovanje koji se u diplomatiji ukazuju prijateljima, saveznicima, braći.

On je naglasio da je poziv srpskom članu Predsjedništva BiH i prijem na koji je on tamo naišao kod predsjednika Putina apsolutna potvrda i poruka da Rusija stoji iza Republike Srpske.

Raković je istakao da je "Đukanović pripadnik poražene ideologije, tu ideologiju baštini i zbog toga mu nema mesta na Paradi" i to je jednostavno tako.

Predsjednik beogradskog centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski takođe smatra da se Đukanović svojom politikom, koja više nije nova već ima kontinuitet od deset godina izuzeo iz svih mogućih civilizacijskih tokova, a da je nasrtajem na svetinje SPC u zadnje vrijeme potpuno izgubio kompas.

- To sigurno nije, da ne kažemo goru reč, naišlo na odobravanje u Rusiji koja ipak dobro poznaje situaciju ovde i prati i sigurno je da neće podržati takav antisrpski potez - rekao je Deđanski.

On je ocijenio da je, sa druge strane, odlazak Dodika u Moskvu dodatno i simbolično pokazao da je on jedini srpski faktor na koji Rusija računa na Balkanu.

- A srpski faktor trenutno predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i Srbija i Milorad Dodik i Republika Srpska. To je simbolično i nameran jedan gest i pokazatelj da će Rusija brinuti o srpskim nacionalnim interesima i da tu ne prati razliku između Srbije i Republike Srpske što je izuzetno bitno i za nas - rekao je on.

On je dalje naveo da se Đukanović deklariše kao antifašista, ali da to čini i Hrvatska, ali se vidi da od toga nema ništa jer su oni ostali u ustaštvu i ne odustaju od toga.