latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:51 ⇒ 17:51 | Autor: SRNA

Nešić: DKP nisu u mogućnosti da pomognu državljanima BiH povrtak iz inostranstva

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bih Nenad Nešić upitao je čemu služi mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava ako ne da bude servis državljana BiH i čemu služi ministar inostranih poslova ako za tri mjeseca od početka epidemije virusa korona nije u stanju da pomogne ljudima koji žele da se vrate u BiH, a riječ je o oko 460 studenata i 1.770 ostalih državljana.

On je naveo da iz odgovora ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković na njegovo poslaničko pitanje proizilazi da je u svijetu ostalo zarobljeno oko 460 studenata i 1.770 drugih državljana BiH, koji su putem mreže DKP-a izrazili želju da se vrate.

Nešić je dodao da je najviše studenata ostalo "zatočeno" u Turskoj /149/, u Španiji /72/, Saudijskoj Arabiji /49/, SAD /40/, Rusiji /29/, Italiji /20/, te drugim zemljama, dok je ostalih državljana, njih 1.770 koji su željeli da se vrate, najviše iz Njemačke /522/, potom iz Austrije /228/, Švedske /217/, Francuske /167/, Italije /87/.

Nešić je istakao da, ako je neko i sumnjao u opravdanost postojanja predstavništava Republike Srpske u svijetu, sada je imao priliku da se uvjeri da su ona neophodna, saopšteno je iz DNS-a.

- Tamo gdje smo imali predstavništva, tamo su državljani Srpske imali pomoć, a i Republika Srpska je dobila pomoć od tih država i zato Srpska treba da jača svoju mrežu predstavništava - smatra Nešić.

On je ocijenio sramotnim to što je Turkovićeva u svom odgovoru navela da su djeci koja su ostala u inostranstvu savjetovali da se za finansijsku pomoć obrate entitetskim ministarstvima finansija, jer je to njihova nadležnost.

- Zar Turkovićeva nije mogla iskoordinisati sa entitetskim ministarstvima ili Savjetom ministara da se svakom studentu obezbijedi i preko ambasade uruči finansijska pomoć!? To su djeca, zarobljena u svijetu, kada je sve blokirano i ništa ne radi, i onda im iz naših ambasada kažu da pišu pisma, umjesto da Ministarstvo inostranih poslova i ministar sve to iskoordinišu - kaže Nešić.

On je posebno rezigniran jer mu je u odgovoru na drugo poslaničko pitanje Turkovićeva potvrdila da je u martu pisala mađarskom kolegi ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju, te da je u pismu izrazila negodovanje zbog "selektivne pomoći regijama i etničkim grupama".

- Čudno je da Turkovićeva nije našla vremena da piše entitetskim vladama i Savjetu ministara i traži pomoć za studente, ali jeste da po inostranstvu bruka BiH, jer kakvu je to ona sliku o BiH poslala EU i Mađarskoj tim svojim pismom, osim da se svađamo čak i oko pomoći. A to nije tako. Naravno da bi Republika Srpska dio svoje pomoći dala i Federaciji BiH, a nadam se da važi i obrnuto. I sve se to treba i može dogovoriti unutar zemlje, umjesto što nas ministarka bruka, nesposobna da obuzda svoju pakost - smatra Nešić.