latinica  ћирилица
26/06/2020 |  18:16 ⇒ 18:17 | Autor: sputniknews.com

Crnogorski epidemiolozi o zabrani okupljanja: Dogovorili sa SPC prestanak litija

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, epidemiolog dr Boban Mugoša rekao je da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo sastanak sa predstavnicima tri najveće vjerske zajednice u Crnoj Gori i da je sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dogovoren prestanak održavanja litija.
Molebani i litije za odbranu svetinja, Podgorica - Foto: SRNA
Molebani i litije za odbranu svetinja, PodgoricaFoto: SRNA

Nacionalno koordinaciono telo zabranilo je vjerska i politička okupljanja na otvorenom, čime su praktično zabranjene litije. Vjerski skupovi mogući su samo na površinama koje pripadaju hramovima. 

Mugoša je rekao da je trenutni zadatak da se obuzda širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice, prenose Vijesti.

Dodao je da mora da se vodi računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

- Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju - naveo je direktor Instituta.

Prvi talas je prošao uspješno, dodao je Mugoša, ali trenutno stanje je povratak unazad.

- Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada 40 dana nema lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je vejrovanje da će nas virus zaobići. Usled opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentracija ljudi gde je bilo očigledno da će doći do inficiranja - istakao je Mugoša.

On je dodao da je početku bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transmisija.