latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:26 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Odnosi Srpske i Srbije u svim oblastima na izuzetno visokom nivou (FOTO/VIDEO)

Nakon sedam i po godina službovanja u Banjaluci generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić odlazi sa te funkcije.
Prijem u Palati Republike - Foto: RTRS
Prijem u Palati RepublikeFoto: RTRS

Institucije Repulike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH i Grad Banjaluka organizovali su oproštajni prijem na kojem su podsjetili koliko je Nikolićeva uloga u mnogim segmentima života na ovim prostorima bila značajna.

Ocijenjeno je da su odnosi Srpske i Srbije u svim oblastima na izuzetno visokom nivou, zasnovani na prijateljskim i bratskim vezama, velikom političkom razumijevanju i ekonomskoj podršci.

- Malo sam i emotivan, poslije sedam i po godina godina odlazim odavde, ali srećan i zadovoljan što smo uradili mnogo dobrih stvari - izjavio je Nikolić.

Vladimir Nikolić

Predstavnici političkog i društvenog života Srpske došli su u Palatu da isprate konzula Srbije.

U kratkom vremenu teško bi bilo i pobrojati sve ono što je uradio da unaprijedi odnose Srpske i Srbije. Bio je uvijek tu kad je trebalo da pomogne, kažu zvaničnici Republike Srpske.

Pokloni i ispraćaj, koji mu je priređen, poručuje Nikolić, predstavlja satisfakciju i potvrdu dobre saradnje.

- Velika je obaveza i odgovornost predstavljati Srbiju u Srpskoj. Iz tog razloga, vodio sam se postulatom da čovjekovu čast i slavu ne određuje položaj, već čovjek po sebi treba da da čast i slavu položaju i funkciji - poručio je Nikolić.

A Nikolić je dao čast i slavu položaju i funkciji koju je obavljao sedam i po godina. Zahvaljujući saradnji sa zvaničnicima Srpske i predstavnicima opština i gradova, Srbija je ostavila trag u svakoj našoj lokalnoj zajednici.

Nikolić ovdje nije samo službovao kako to radi većina diplomata.

- Zahvaljujući njegovom angažmanu, mi smo dobro iskomunicirali brojne projekte i svugdje smo bili zajedno kad je bila implemantacija tih projekata - izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović - Nikolić

- Mislim da je to pravi oblik i način saradnje koji bi trebalo da njegujemo i mi iz institucija, a i naravno predstavnici zemlje u koju smo mi zagledani i u koju vjerujemo - rekao je crpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zahvalnost konzulu pripada i što je za vrijeme njegovog mandata veliki broj građana Republike Srpske dobio državljanstvo Srbije.

Nikolić kaže da je dobio veliki broj poruka podrške i čestitki, a brojni prijemi koji su mu priređeni, u šali kaže svojstveni su za početak, a ne kraj mandata. Za to ima mnogo razloga, saglasan je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- On je bio u svakom segmentu našeg života - istakao je Radojičić.

Radojčić i Nikolić

Banjaluka se Vladimiru Nikoliću odužila i prošlogodišnjom nagradom grada za njegov angažman. Predsjednica Cvijanović povodom Dana Republike ove godine ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovala je Nikolića za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća i za razvoj sveukupnih odnosa Srbije i Srpske.

- U meni imate velikog prijatelja, promotora, lobistu i uvijek vam stojim na raspolaganju - naglasio je Nikolić.