latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:31 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Dodik: Rusija iskreni prijatelj Republike Srpske (VIDEO)

Prisustvo na Paradi pobjede u Moskvi bila je čast za Republiku Srpsku koju sam tamo predstavljao, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na pozivu na svečanost i rekao da dolazi iz Republike Srpske koja se nalazi u BiH, nestabilnoj državi pod međunarodnim protektoratom koja ima federalno-konfederalni status, ali gdje Republika Srpska ima jaku autonomiju.

Dolazak predstavnika srpskog naroda na Paradu u Moskvi bilo je veoma važno i izazvalo ponos, jer su Srbi u Drugom svjetskom ratu bili na strani pobjedika, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi masovno stradali. Samo u Јasenovcu pobijeno ih je više od 500.000, dok je Rusija slom fašističke Njemačke platila cijenom od 27 miliona žrtava. Zato oni koji su podnijeli najveće žrtve organizuju sjećanje u situaciji kada mnogi žele reviziju istorije, što je vidljivo na svakom koraku, kaže Dodik.
 
- Ovi nasljednici koji sada u Sarajevu daju imena ulica ljudima koji su bili viđeni fašisti u vrijeme Drugog svjetskog rata, neke škole imaju imena i neke ulice imaju imena. Oni vraćaju tu vrstu priče i njihovi sljedbenici i njihovi potomci žele da napišu neku drugu istinu - izjavio je Dodik.

Velika je čast za cjelokupni srpski narod što su Dodik i predsjednik Srbije Aleksandr Vučić prisustvovali Paradi sa koje je poručeno da se istorija ne može nasilno revidirati, ističu analitičari.
 
- Poruka je da oni koji su ostali na pravednoj strani ostaju na pravednoj strani i da politizacije istorije neće moći da prođe što se tiče ruskog i srpskog naroda - istakao je istoričar Aleksandar Raković.

- Dodik je jedan od najcjenjenijih lidera u Moskvi. Njega prihvataju kao da je šef države od 50 miliona stanovnika, a ne entiteta od milion stanovnika i to govori da je pozicija srpskog naroda na čvrstim temiljima jer će Rusija uvijek stati uz nas - rekao je politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Rusija je bila uz srpski narod kada je pokušano Rezolucijom o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti da bude proglašen genocidnim. Dodik kaže da se od takvih pokušaja vjerovatno neće odustati i zato su važni iskreni prijatelji, poput Rusije.