latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:40 | Autor: SRNA

Od nedjelje obavezne maske u zatvorenom, ali i otvorenom ukoliko nema distance

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je danas novu naredbu prema kojoj je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između lica.

Naredba će se primjenjivati od nedjelje, 28. juna, kao i preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, a dostavljena je kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na dalje postupanje, prenose federalni mediji.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera shodno procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, dio danas datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

- Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih - ističu iz Kriznog štaba.