latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:56 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Neuspješna godina za pčelare Srpske (VIDEO)

Ovu proizvodnu sezonu pčelari Srpske neće pamtiti kao uspješnu. Pitanje je da li će pojedini moći da pokriju troškove proizvodnje. Planove im je remetilo vrijeme. Naša ekipa posjetila je pčelinjak Zorana Krajnovića kod Bardače, koji ima 200 pčelinjih društava.
Pčelari - Foto: SRNA
PčelariFoto: SRNA

Zoran Krajnović iz Banjaluke u blizini Bardače kod Srpca ima 200 društava, gdje je paša amorfe pri samom završetku i pripremaju se društva na livadsku pašu.

Proljećni period u kojem cvjeta najveći broj medonosnog bilja okarakterisale su izuzetno niske temperature, pa je bagremova ispaša podbacila.

- Bagrem je u ovim krajiškim dijelovima ove godine izdao, bili su kasni mrazevi. Opšte poznato je da su bagrem i orah najneotporniji na mraz. Bagrem je glavna pčelinja paša, ali možemo reći da je ove godine propao - rekao je pčelar Zoran Krajnović.

Da bi se ove godine mogao nadati medu, naš sagovornik kaže da svoje pčele mora da seli u mjesta gdje su nadmorske visine preko 1.000 metara sa netaknutom prirodom, jer samo kvalitetan med od brdskih trava, cvijeća i bilja ima svoje kupce.

- Najbitnije u ovome svemu je da pčelinja društva izime zimu - naglasio je Krajnović.

Krajinović kaže da se pčelarenje zasniva na selenju pčela sa paše na pašu. I s obzirom na loš početka godine, ne gubi nadu da će do septembra biti prinosa.