latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:58 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Turistički potencijali Brčko distrikta (VIDEO)

Turizam je treća perspekivna grana privrede poslije energetskog sektora i poljoprivrede, ali na domaćem tržištu, njegove šanse do sada su bile neiskorišćene. Šta predlažu turistički radnici u Brčko distriktu?
Turizam - Foto: RTRS
TurizamFoto: RTRS

Na primjeru distrikta Brčko, koji ima sve preduslove za razvoj turizma, ti kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni, jednostavnije rečeno, nisu definisani kao konretna turistička ponuda.

- Velike mogućnosti razvoja turizma u Brčko distriktu još uvijek se svode u brojnim sferama na potencijale. Te potencijale treba adekvatno valorizovati i pretvoriti ih u klasične turističke proizvode. Svakako da novonastala situacija, mijenja kolektivne svijesti turista, obavezuje sve nas da razmišljamo o nekim novim destinacijskim mogućnostima Brčko distirkta - izjavio je Aleksandar Đurić iz kancelarije za turizam Distrikta Brčko.

Rijeka Sava, planina Majevica, istorijsko gradsko jezgro te brojni hoteli i restorani Brčko čine primamljivim za turiste namjernike i prolaznike. Seoski turizam takođe ima svoju kariku u budućnosti ponude ovog grada.

- Ovdje sam našao svoj mir u uživam u ovome. Da li će se to meni isplatiti ili neće, nema veze. Nije ni bitno, ali je bitno da ostane ovim generacijama koje ostaju iza mene - rekao je Vasilije Kisić iz Gornjeg Brezika, Brčko.

- Može se reći da koristimo i ne koristimo. Na neki način, zadnjih godina ima dosta manifestacija koje se održavaju na vodi, kao što su maraton, plivanje na otvorenom, razne regate i sportskihdogađaji u pecanju - izjavio je Igor Miličević iz Udruženja građana "Iks centar" Brčko.

Gastronomska ponuda u Brčkom je raznovrsna, od tradicinalne do savremene. Nju prate i manifestacije, poput Guče u Brčkom.

- Pošto smo mi grad na Savi, riba je obavezna na meniju, svaki dan. Pored te gastro ponude koju mi organizujemo i nudimo, imamo i određeni broj manifestacija. Imamo manifestaciju Guča u Brčkom, koja se već tradicionalno organizuje - rekao je restorater  iz Brčkog Slobodan Aleksić.

- To je ono upravo na čemu radimo, da edukujemo ljude, da ih naučimo i da im pokažemo koliko dobar proizvod naša zemlja može da da - izjavila je diplomirani turizmolog iz Brčkog Јelena Radovanović.

Ni činjenica da se u turizmu angažuju mnoge privredne grane u Distriktu još nije prepoznata kao potencijalna šansa za saobraćaj, trgovinu, zanatstvo, ugostiteljstvo, ruralni razvoj i druge privredne djelatnosti.

- Već 18 - 19 godina održavamo sajam privrede, koji ima izuzetno dobre rezlutate i svake godine, je sve bolji i bolji. I ne vidim nijedan razlog zašto ne bismo održali jedan sajam turizma gdje bi sakupile sve turističke zajednice iz šire regije i predstavili sve to što Brčko može da ponudi - poručio je Јelenko Ilić iz Privredne komore Distrikta Brčko.

- Možda je ovo vrijeme da se okrenemo razvoju domaćeg turizma i da iskoristimo prirodne kapacitete koje posjedujemo, ali za tako nešto je potrebno ulaganje u nove sadržaje, da ponudimo nešto novo, nove sadržaje, kako bismo privukli turiste da dođu u naš grad - izjavio je turistički radnik iz Brčkog Nikola Stojišić.

Za autentičnu prepoznatljivost potrebni su dobra promocija i komunikacija. Vjerujemo da će budućnost donijeti neke nove ideje i sadržaje iz kojih će Brčko postati privlačna destinacija u koju će mnogi rado svraćati.