X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
26/06/2020 |  20:50 ⇒ 20:51 | Izvor: srpskainfo.com

SZO upozorava na drugi talas virusa korona

Milioni ljudi mogli bi da umru ako dođe do drugog talasa pandemije, upozorio je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci SZO.
Virus korona (Foto: Shutterstock) -
Virus korona (Foto: Shutterstock)

– Možemo ovu pandemiju da uporedimo sa španskim gripom koji se ponašao tačno poput Kovida-19; smirila se ljeti, a zatim opet žestoko krenula u septembru i oktobru, uzrokujući tokom drugog talasa 50 miliona smrti. Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali – rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO doktor Ranieri Gera, prenosi Si-En-En.

Gerino upozorenje stiže nakon što neke zemlje Evrope, ali i širom svijeta, polako kreću s ublažavanjem strogih mjera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa korona, prenosi portal Indeks.

Prema podacima stranice Vorldometers, do sada je na svijetu zabilježeno više od 9,7 milion slučajeva zaraze Kovidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva imaju Sjedinjene Države sa 126.000 mrtvih. Nakon toga slijedi Brazil sa 55.000 preminulih, a zatim Velika Britanija sa 43.000.