latinica  ћирилица
26/06/2020 |  20:55 | Autor: SRNA

Republička izborna komisija u Srbiji odbacila 116 prigovora

Republička izborna komisija u Srbiji odbacila je 116 prigovora birača na nepravilnosti u sprovođenju izbora održanih 21. juna.
Izbori u Srbiji - Foto: RTRS
Izbori u SrbijiFoto: RTRS

Prigovori su se odnosili na nemogućnost utvrđivanja identiteta članova biračkog odbora, postojanje rizika po zdravlje u uslovima epidemije, a uložen je i prigovor da je glasanje sprovedeno na osnovu nezakonitog rješenja o nastavku sprovođenja izbornih radnji.

Prigovor da na dan glasanja Srbija nije imala Skupštinu i Vladu, RIK je odbacio sa obrazloženjem da te institucije nisu relevantne za ocjenu nepravilnosti sprovedenog glasanja.

Prema odluci RIK-a, izbori u Srbiji biće ponovljeni na 234 izborna mjesta u više gradova u srijedu, 1. jula, a pravo glasa imaće ukupno 203.012 birača.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su mandate u Skupštini Srbije za sada obezbijedile tri stranke i koalicije - Srpska napredna stranka osvojila je 189 poslaničkih mjesta, koalicija Socijalistička partija Srbije-Јedinstvena Srbija 32 mandata, a lista Aleksandra Šapića 12 mandata.

Kada je riječ o strankama nacionalnih manjina, Stranka vojvođanskih Mađara osvojila je devet mandata, tri je osvojila koalicija sa Muamerom Zukorlićem na čelu, dva mandata stranka koju predvodi Sulejman Ugljanin, dok će Albance predstavljati tri poslanika.

Najbliže cenzusu od tri odsto su Koalicija za Kraljevinu Srbiju sa 2,63 odsto osvojenih glasova, Suverenisti sa 2,32 odsto i Metla sa 2,25 odsto glasova.

U Srbiji su 21. juna održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.