latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:02 ⇒ 21:02 | Autor: SRNA

Јovanović: Biće razmotrena primjena kazni

Verica Јovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Јovanović Batut", izjavila je povodom povećanog broja novozaraženih viruskom korona da će, u skladu sa epidemiološkom politikom, u narednim danima biti razmatrana i primjena kazni za nepridržavanje zaštitnih mjera.

Јovanovićeva je potvrdila da je, osim u Novom Pazaru gdje je do sada registrovano 369 slučajeva zaraze, vanredna situacija proglašena i u Tutinu, gdje ima oko 90 oboljelih.

Ona je za RTS rekla da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih kliničkih centara širom Srbije koji će raditi na organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u kovid ambulantama, trijažnom centru i bolnici u Novom Pazaru.

- Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mjere koje je Krizni štab primjenio veoma značajne. Poštovanje svih mjera doprinijeće smanjenju prenosa Kovida-19 među građanima i uticati da se u narednim danima epidemiološka situacija kontroliše - rekla je Јovanovićeva.

Prema njenim riječima, u strukturi inficiranih dominiraju osobe mlađeg uzrasta i srednjih godina.

Јovanovićeva je apelovala da osobe sa hroničnim oboljenjem budu oprezne jer se prenosom od asimptomatskih slučajeva na osobe koje su u rizičnim kategorijama klinička slika bolesti komplikuje.

Ona je ocijenila da su do širenja virusa, koji nije davao nikakve kliničke simptome, dovela okupljanja u manjim kolektivima i grupama i izlasci mladih ljudi.

- U narednim danima, u skladu sa epidemiološkom situacijom, procjenjivaće se i primjena kaznenih politika, ali prije svega jedan apel na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava i na obaveznu upotrebu maski u gradskom prevozu - izjavila je Јovanovićeva.