latinica  ћирилица
27/06/2020 |  07:56 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Borci iz Istočnog Sarajeva na Vidovdanskoj akademiji u Nišu

Delegacija boraca iz Istočnog Sarajeva večeras će u Nišu prisustvovati Vidovdanskoj akademiji na kojoj će kćerki doktora Miodraga Lazića biti uručen Orden Svetog Romana, posthumno dodijeljen njenom ocu, a sutra će posjetiti grob ovog srpskog humaniste.
Niš - Foto: SRNA
NišFoto: SRNA

U delegaciji će biti nekadašnji borci, pripadnici policije i djeca poginulih boraca iz Istočnog Sarajeva. Predvodiće ih predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, a u Nišu će im se pridružiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Organizator putovanja je opštinska Boračka organizacija "Ilidžanski borac".

Borci iz Istočnog Sarajeva prisustvovaće večeras akademiji u porti Sabornog hrama u Nišu na kojoj će najviše priznanje Eparhije niške - Orden Svetog Romana posthumno dodijeljen doktoru Laziću primiti njegova kćerka Nina.

U programu manifestacije, koja počinje u 19.30 časova, učestvovaće NCPD "Branko i Vojni" i orkestar "Niš" Kopnene vojske Srbije

Vidovdansku akademiju organizuju uprava Saborne crkve i grad Niš sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija.

Sutra, na Vidovdan, u 11.00 časova parastos doktoru Laziću biće služen na Novom groblju u Nišu, gdje će se okupiti mnogi poštovaoci velikog sprskog humaniste, uključujući i borce iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik "Ilidžanskog borca" Goran Šehovac rekao je da Ilidžanci i građani Istočnog Sarajeva žele da i na ovaj način odaju počast nekadašnjem saborcu, srpskom heroju i humanisti.

Šehovac je istakao da zbog epidemije virusa korona nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sahrani i četrdesetnici, ali su u dogovoru sa porodicom doktora Lazića odlučili da za Vidovdan posjete njegov grob i odaju mu počast.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić rekao je da je doktor Lazić ostavio neizbrisiv trag u nekadašnjem Srpskom Sarajevu, te da Srbi sa ovih prostora imaju obavezu da njeguju uspomenu na njegovo djelo.

Doktor Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu i ratni hirurg u Republici Srpskoj tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, preminuo je 14. aprila u bolnici u Nišu od virusa korona, a sahranjen 18. aprila na niškom Novom groblju.