latinica  ћирилица
27/06/2020 |  08:11 ⇒ 10:56 | Autor: sputniknews.com

Nevjerovatno otkriće: Virus korona bio u Evropi još u martu 2019?

Španski naučnici otkrili su da je virus korona bio prisutan u Evropi još u martu 2019. godine. Oni su njegovo prisustvo otkrili u uzorku vode iz Barselone koji je uzet tada, a pošto se radi samo o jednom uzorku, čeka se potvrda ovog nevjerovatnog otkrića.

Do ovog otkrića došli su stručnjaci Univerziteta u Barseloni, a ono bi moglo da pokaže kako je virus SARS kov-2 u Evropi bio prisutan mjesecima prije nego što je zvanično potvrđen u kineskom gradu Vuhanu, prenosi Rojters pisanje španskih medija.

Stručnjaci iz Barselone, koji testiraju uzorke iz kanalizacije kako bi preduprijedili nova žarišta korone, odlučili su da testiraju i starije uzorke.

Prvo su došli do saznanja da je korona u Španiji bila prisutna 15. januara ove godine, 41 dan prije prvog zvaničnog slučaja.

Potom su ispitivali uzorke vode iz kanalizacije uzete od januara 2018. do decembra 2019. godine i otkrili prisustvo virusnog genoma u uzorku uzetom 12. marta 2019. godine.

- Nivo virusa SARS kov-2 bio je nizak u tom uzorku, ali je on bio pozitivan - rekao je vođa istraživanja Albert Boš.

Pošto se radi o samo jednom uzorku, još se čeka potvrda ovog otkrića.

Dr Hoan Ramon Viljalbi iz Španskog društva za javno zdravlje rekao je da je još uvijek rano za donošenje zaključaka.

- Kada je u pitanju samo jedan rezultat, uvijek želite više podataka, više analiza i uzoraka koji će otkloniti sumnju u laboratorijsku grešku ili metodološki problem - rekao je on.

Dodao je da je ovo otkriće “veoma interesantno“, iako postoji mogućnost da se radi o lažnom pozitivnom nalazu zbog sličnosti virusa sa drugim srodnim virusima.

Albert Boš, koji je i predsjednik španskog udruženja virologa, kaže da je čak i nalaz iz januara dovoljan da se govori kako je zdravstveni sistem mogao bolje da reaguje.

- Da smo otkrili virus tada, mogli smo bolje da reagujemo na pandemiju. Umjesto toga, mnogim pacijentima pogrešno je dijagnostikovan grip, što je doprinijelo širenju virusa prije donošenja mjera - rekao je on.