latinica  ћирилица
27/06/2020 |  10:56 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Vučić: Dijalog mora da se nastavi uprkos Tačijevoj optužnici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se dijalog sa Prištinom mora nastaviti uprkos optužnicama za ratne zločine protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.
Vučić u Bugraskoj (Foto:pink.rs) -
Vučić u Bugraskoj (Foto:pink.rs)

Vučić je za briselski portal "Politiko" rekao da ne želi da komentariše optužnicu Specijalnog suda protiv Tačija, ali da želi pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, koji je u zastoju više od godinu dana.

- Ne želimo da potpaljujemo još više političke ili fizičke sukobe između Srba i Albanaca, a to je i najbolji način da zašitimo sigurnost i bezbjednost Srba koji žive na Kosovu - rekao je Vučić.

On je dodao da Beograd treba da nastavi proces dijaloga sa bilo kim koga albanska strana izabere za svog predstavnika.

Na pitanje da li će se sastati sa Tačijem ako on bude uključen u razgovore, Vučić je rekao da to ne zavisi od njega, prenose beogradski mediji.

U Vašingtonu je danas u organizaciji specijalnog izaslanika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela trebalo da bude održan sastanak između Vučića i Tačija.

Tači je odustao od sastanka po saznanju da je Specijalno tužilaštvo podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv njega i njegovih najbližih saradnika u terorističkoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Od sastanka je odustao i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti koji je zatražio od Grenela da sastanak odgodi za drugi datum.