X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/06/2020 |  11:01 | Izvor: SRNA

Broj migranata na Balkanskoj ruti više nego udvostručen u 2019. godini

Broj ilegalnih migranata na ruti zapadnog Balkana se više nego udvostručio u 2019. godini u odnosu na godinu dana ranije, a azil u EU najviše su tražili državljani Sirije, Avganistana i Venecuele.
Ilegalni migranti (foto:AP Photo/ Amel Emric) -
Ilegalni migranti (foto:AP Photo/ Amel Emric)

Evropska agencija za zaštitu granica Fronteks navodi da je na ruti zapadnog Balkana prošle godine registrovano 15.150 migranata, u odnosu na 5.900 tokom 2018. godine.

Evropska kancelarija za podršku azilu /EASO/ saopštila je da je broj zahtjeva za dobijanje azila u EU prvi put porastao od 2015. godine, te da se očekuje da se taj trend nastavi uprkos pandemiji virusa korona.

Članice EU prijavile su porast broja zahtjeva za azil tokom prošle godine za 11 odsto.

Prema navodima EASO, porast broja zahtjeva posljedica je povećanja broja tražilaca azila iz Venecuele za 103 odsto i Kolumbije za 214 odsto tokom 2018. godine.

U saopštenju Kancelarije ističe se da su pojedine zemlje, kao što su Kipar, Francuska, Grčka, Malta i Španija, primile više zahtjeva prošle godine nego tokom takozvane migrantske krize 2015. i 2016. godine.

Najveći broj tražilaca azila tokom 2019. godine činili su državljani Sirije, Avganistana i Venecuele.

U izvještaju EASO se navodi da je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen porast broja azilanata za 16 odsto, ali je pandemija virusa korona dovela do drastičnog pada broja zahtjeva za 87 odsto, javio je "Јuronjuz".

Međutim, Kancelarija upozorava da bi nakon ublažavanja vanrednih mjera i zabrane putovanja moglo doći do porasta broja zahtjeva za azil, čak do nivoa prije kovida-19.