latinica  ћирилица
27/06/2020 |  11:46 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Zeljković: Situacija pod kontrolom, ali nismo zadovoljni

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u Srpskoj, ali je istakao da je ona pod kontrolom, jer se nadziru pozitivne osobe i njihovi kontakti.
Branislav Zeljković - Foto: RTRS
Branislav ZeljkovićFoto: RTRS

Zeljković je naglasio da je teoretski uvijek moguće da situacija izmakne kontroli, te je zbog toga apelovao da građani poštuju mjere.

- Kada ste u zatvorenim objektima, ako se pridržavate svih mjera, mali je rizik da ćete se zaraziti - rekao je Zeljković za "EuroBlic".

On je podsjetio da su fizička distanca, nošenje zaštitne opreme, lična higijena i dezinfekcija mjere koje nikada nisu ni prestale da važe.

- Do skoka broja pozitivnih došlo je povećanjem broja importovanih slučajeva u određenim loklanim zajednicama, kao i širenjem virusa na radnom mjestu i u porodici, te je najveća odgovornost na pojedincu - naglasio je Zeljković.

On je ocijenio dobrim što je trenutno daleko veći broj oporavljenih u odnosu na broj pozitivnih, ali i upozorio da će biti povećan broj pozitivnih.

Zeljković smatra da su mjere za prevenciju širenja virusa korona koje su na snazi sasvim dovoljne u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- U slučaju drastičnog pogoršanja naravno da će i Republički štab za vanredne situacije preduzeti određene korake, da li pooštriti određene mjere ili uvesti neke druge - zaključio je Zeljković.