latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:29 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Ljetuj u Srpskoj - i Zvornik ima šta da pokaže (VIDEO)

Smješten na lijevoj obali Drine, na istočnim obroncima Majevice, Zvornik je srce Podrinja, svojevrsna kapija koja više od šest vijekova povezuje zapadni i južni dio Republike Srpske. Priroda je prema ovom gradu bila darežljiva, istorija ponekada okrutna, a on je odolijevao brojnim izazovima i danas je grad otvoren za sve, mjesto koje turistima i te kako ima šta da ponudi.
Zvorničko jezero - Foto: RTRS
Zvorničko jezeroFoto: RTRS

Najznačajniji simbol grada je srednjevjekovna tvrđava Đurđevgrad. Ovaj nacionalni spomenik podignut je krajem trinaestog vijeka, a ime nosi po despotu Đurađu Brankoviću koji ga je osvojio u 15. vijeku.

- Sa svojim starim zidinama i u svoj svojoj nesavršenosti, a opet tako savršena za posjetiti, naša tvrđava pruža divan pogled i mislim da vrijedi doći ovdje - kaže Slavica Andrić, direktorka Turističke organizacije Zvornik.

Svakako, najupečatljiviji biser grada jeste brza, hladna, zelena i kriva rijeka Drina. Svakodnevna je inspiracija, odmor za oči i dušu. Isto bi se moglo reći i za Zvorničko jezero.

- Zvorničko jezero pruža izvanredne mogućnosti za razvoj ribolovnog turizma i sportova na vodi. U priobalju se nalaze plaže, vikend kuće, ugostiteljski objekti... Svaki turista koji dođe u naš grad može da uživa u vožnji kanakom, kanuom, čamcem - navodi Aleksandra Đerić iz zvorničke TO.

Tragovi istorije i daleke prošlosti vidljivi su na svakom koraku u Zvorniku. Gradska kapija će vas dočekati, fascinirati Muzejska zbirka sa više od 2.000 eksponata, a Most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića čiju je izgradnju daleke 1929. finansirao lično kralj očarati.

Ljubitelji praistorije, Rimskog perioda i srednjeg vijeka "srešće" u ovom gradu i brojne stećke, ali i vjerske objekte koji plene svojom impozantnošću. Јedan od njih je i manastir Papraća, čiji je ktitor kralj Dragutin. Svetinju, između ostalog, krasi i ikona Presvete Bogorodice koja je dar blaženopočišveg ruskog patrijarha Alekseja.

- Ovdje imamo i čestice moštiju Svetog Nikolaja Žičkog, Svetog Save osvećenog jerusalimskog, Svetog velikomučenika Hanurija i Prepodobne Mati Paraskeve, Svete Petke - navodi arhimandrit Nikolaj Јović.

Ljubitelji zdravlja mogu posjetiti i Vitinički kiseljak i okrepiti se sa devet izvora ljekovite mineralne vode. Јedan od omiljenih detalja na zvorničkim ulicama su i ulične slike koje pričaju priču o gradu.

- Te slike govore i svjedoče o Zvorniku kojeg nema, što je vrlo zanimljivo za prolaznike i jedna vrlo karakteristična predstava umjetnosti o istoriji grada uopšte - kaže slikar Јovo Lalić.

Svemu navedenom treba dodati i bogatu gastronomsku ponudu, odličnu uslugu u brojnim restoranima i hotelima, ali prije svega, činjenicu da sve goste Zvornika dočekuju srdačni i otvoreni ljudi, koji će se potruditi da budu dobri domaćini.