latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:29 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Prijedor: Besplatne zdravstvene knjižice za novorođenčad (VIDEO)

Svaka novorođena beba u Prijedoru, zahvaljujući filijali Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, besplatno dobija zdravstvenu knjižicu. Ova inicijativa pokrenuta je u vrijeme kada zbog pandemije, građani nisu imali gdje da kupe zdravstvene knjižice.
Bebe - Foto: RTRS
BebeFoto: RTRS

U najrizičnijem periodu pandemije virusa korona, kada su skoro sve radnje bile zatvorene, građani nisu mogli nabaviti zdravstvene knjižice. To je bilo najteže roditeljima novorođenčadi, koji su s prinovom, morali ljekaru. Kako bi se riješio ovaj problem u prijedorskoj filijali Fonda nabavili su zdravstvene knjižice, koje su poklonili svakoj novorođenoj bebi u gradu na Sani.

- Onda sam ja došao na ideju da knjižice koje smo usojeli nabaviti poklanjamo novorođenčadima, jer jednostavno nisu imali gdje da ih kupe, a moraju imati zdravstvenu knjižicu - kaže Dalibor Pavlović, rukovodilac filijale Fonda zdravstvenog osiguranja grada Prijedora.

Ovo je svojevrsna podrška povećanju nataliteta na ovom području, a novopečenim roditeljima ovakav gest mnogo znači. Praksa je nastavljena, pa je zdravstvenu knjižicu dobio i tek rođeni Prijedorčanin, Vaslije Gvozden. Njegov otac Milan zahvalio je Fondu, u nadi da će i druge institucije pratiti fine gestove poput ovog.

Do danas je besplatne zdravstvene knjižice, kao simboličan poklon, dobilo stotinjak novorođenih prijedorskih beba.