latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:41 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Afera "Lažne vize" dobila nastavak

Afera "Lažne vize" dobija i nastavak. Pod lupom Tužilaštva BiH i istražnih organa je i bh. Ambasada u Egiptu, preko koje su lažni turisti iz Kameruna dobijali vize, a potom u BiH, lažne putne isprave za zemlje unije. Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva protiv dvojice Kamerunaca. Bili su dio organizovane grupe koja je krijumčarila migrante.

Ndip i Donatus Eta stigli su avionom iz dalekog Kameruna sa grupom od 21 sunarodnika. Prethodno, u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu obezbijeđene su vize - turističke! Vjerski turizam bio je izgovor, a stvarni cilj - Francuska i Italija.

Falsifikovane dokumente tih država dobili su u Konjicu, gdje su se zaputili sa sarajevskog aerodroma. Čekao ih je rezervisan hotel, a 12 dana kasnije su uhapšeni. Sa njima je uhapšeno i 17 od 21 lažnog turiste. Oni su protjerani u zemlju porijekla.

Ostali su ipak uspjeli da se "zagube" u migrantskim kolonama na putu ka zemljama Unije.

- Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana grupa a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 evra, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije - naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Dok se početak suđenja dvojici Kamerunaca iščekuje, istražioci posao nastavljaju. Ko su sve članovi organizovane grupe? Ko je iz BiH lažnim turistima slao garantna pisma na osnovu kojih su dobijali vize. Zašto su u 4.000 kilometara udaljenom Kamerunu odabrali baš BiH kao tranzitnu tačku, a ne drugu zemlju regije? I kakva je uloga DKP-a u Kairu? Ambasador Sidik Spahić se ne oglašava.

- To je stvar diplomatsko-konzularnih predstavništava kako će u tom dijelu da procijene neku osobu. Oni, naravno, imaju resurse za procjenu i provjeru preko prijateljskih zemalja, kroz određene baze podataka, preko BiH i agencija i s te strane, provjera je morala da bude izvršena - navodi profesor Nedžad Korajlić.

I bila je provjera, nemušto su se pravdale ranije bh. diplomate u ambasadama u Pakistanu i za Irak - nerezidentnoj u Јemenu. Ipak, samo u jednom septembarskom danu, 50 državljana Iraka vraćeno je sa sarajevskog aerodroma. Dodatnim provjerama otkriveno je još najmanje 200 iračkih "turista" koji su, iako sa bh. vizama, bili zainteresovani isključivo za zapadnoevropske, a ne bh. "potencijale". Ili ekspanzija Pakistanaca na migrantskoj ruti kroz BiH i 3.000 lažnih viza - što su podaci bezbjednosnog sektora.

- Ključna odgovornost je na Ministarstvu inostranih odnosno spoljnih poslova, jer je ono zaduženo da koordiniše, prati i propisuje rad svih DKP. Nažalost, dio ljudi iz tog ministarstva instruisani su da rade tako kako su radili - kaže Sloboda Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci.

A kako su sve radili, trebalo bi da utvrdi Tužilaštvo BiH. Saznajemo da su tužioci intenzivirali istragu i izuzeli dokumentaciju iz MIP-a i spornih DKP-a. Potencijalne svjedoke i osumnjičene ubrzano saslušavaju SIPA i Granična policija.