latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:50 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Hoće li srpske stranke u Srebrenici na izbore sa jednim kandidatom? (VIDEO)

Isticanjem sopstvenog prijedloga kandidata za budućeg načelnika Srebrenica, SDS i njegovo lokalno rukovodstvo uzdrmali su srpsko jedinstvo u ovoj opštini, ocjena je većine drugih političkih predstavnika. Smatraju da će srpski narod, ako se hitno ne postigne dogovor, ponovo izgubiti poziciju prvog čovjeka opštine, iako je većina u ovoj lokalnoj zajednici.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Prljava politička ucjena, kupovina vremena i predizborna trgovina - tako u NDP-u ocjenjuju isticanje sopstvene kandidature srebreničkog SDS-a za načelnika opštine. Član Regionalnog odbora ove stranke Radovan Petković ističe da iza svega stoji prvi čovjek lokalnog SDS-a Momčilo Cvjetinović koji, kaže, smišljeno, kalkuliše.

- Prijedlog SDS-a za drugog srpskog kandidata za načelnika opštine Srebrnica je izdajnički cilj i vjerovatno, u dogovoru sa nekim strankama iz reda bošnjačkog naroda, prije svega mislim na SDA, to je pokušaj Momčila Cvjetinovića da se "naplati" kroz jedan takav prijedlog - kaže Petković.

U Ujedinjenoj Srpskoj kaže da može biti samo jedan kandidat za srebreničkog načelnika a sve ostalo začilo bi propast.

- Mislim da je ovo što je SDS uradio preuranjeno i remeti jedinstvo. Ne smijemo dozvoliti da, kao na primjer u Bratuncu, rušitelji Republike Srpske, kao što je SDA, odlučuju o većini i sudbini ovog grada - jasan je Branislav Trišić, član Predsjedništva Ujedinjene Srpske.

I u SNSD-u ističu da će, ukoliko se ne odustane od ucjenjivačkih stavova, odgovornost snositi upravo SDS i njegovo lokalno rukovodstvo.

- Veliku odgovornost i cijenu će snositi SDS i to će biti gubitak za srpski narod - smatra Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD Srebrenica.

Optužbe za razbijanje srpskog jedinstva Cvjetinović demantuje. Kaže da ima dovoljno vremena da se postigne dogovor.

- Prvi je istupio predsjednik SDS-a Miroko Šarović koji je rekao da ćemo ići sa jednim kandidatom. To nismo čuli od predsjednika SNSD-a, već smo u poslijednje vrijeme čuli da neće nigdje ići sa SDS-om - kaže Cvjetinović.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ranije je istakao kandidaturu koju su podržali SNSD, NDP, US i druge partije.

- Imamo brojčanu prednost, ali pojedinci ne razmišljaju i stvaraju problem narodu Srebrenice - kaže Grujičić.

A nerjetko su upravo zbog podijeljenosti Srbi gubili izbore kao 2012. godine kada je Ćamil Duraković izabran za načelnika Srebrenice. Prošlosedmična posjeta premijera Srpske Radovana Viškovića ovoj lokalnoj zajednici bila je u svrsi ujedinjenja i apela da se jedinstvo mora postići.