latinica  ћирилица
28/06/2020 |  07:50 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Obilježavanje Vidovdana, krsne slave VRS, u Trebinju

Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, danas će biti obilježen u Trebinju.
Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u trebinju -
Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u trebinju

Proslavi će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Cvijanović i Višković će u 9.00 časova prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg i parastosu za sve srpske vojnike poginule od Kosovskog boja do danas.

Izjave za novinare planirane su u 11.30 časova ispred Sabornog hrama, dok je za 12.00 časova predviđen slavski obred u restoranu hotela "Belvi".

Obilježavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Valerija Lakić, Nebojša Vukanović, Ljubiša Krunić, Spomenko Stojanović i Maksim Skoko.

Proslavu Vidovdana tradicionalno organizuje Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Planirano je da ovogodišnjoj proslavi prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, ali u skladu sa aktuelnom situacijom i mjerama za suzbijanje širenja virusa korona.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je povodom Vidovdana odlikovala Medaljom zasluga za narod Radivoja Maksimovića iz Lopara, Desu Đurić iz Prnjavora i doktora Marka Perezanovića iz Beograda, a posthumno Medaljom zasluga za narod 132 poginulih boraca VRS.

Srpska pravoslavna crkva 28. juna obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.