latinica  ћирилица
28/06/2020 |  08:08 ⇒ 10:59 | Autor: TANЈUG

Ankete: Izbori u Hrvatskoj će biti sve samo ne dosadni

Podaci HRT-ove ankete HRejting pokazuju veliki pad popularnosti dvije najveće političke opcije i potpunu marginalizaciju stranke zagrebačkog gradonačelnika u gradu koji vodi.

To proizlazi iz poređenja rezultata HRejtinga s rezultatima prošlih izbora.

Prema podacima za prvu izbornu jedinicu, Zagreb, ali i za pretvaranje svih glasova u mandate, lista SDP-ove koalicije s Davorom Bernardićem na čelu dobija 29,2 odsto, što je 10 odsto manje nego prije četiri godine, kada je bila predvođena Zoranom Milanovićem.

Za listu na kojoj je 2016. godine, kao i danas, na čelu bio Andrej Plenković, pad je još veći – 12 odsto. Koalicija HDZ-HSLS u anketi ima 19,7 odsto, navodi portal Indeks.

Treći izbor je Škorina koalicija (10,4 odsto), koju u Zagrebu predvodi Zlatko Hasanbegović. Vrlo blizu mu je Tomislav Tomašević, vođa saveza oko platforme Možemo! (9,1 odsto) u prvoj izbornoj jedinici.

S Marijom Selak Raspudić, Most sa 6,3 odsto prelazi izborni prag, od kojeg je Dalija Orešković, koja u Zagrebu predvodi savez oko Stranke s imenom i prezimenom, sa tri odsto daleko, ali je D'Hondtova metoda preračunavanja ipak ostavlja u igri za mandat, za razliku od stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koja jedva da prelazi cenzus, jer ima 2,2 odsto.

Neodlučnih birača u Zagrebu je 11,3 odsto, tako da bi njihovim uključivanjem u izborni proces podjela mandata mogla izgledati drugačije nego sada.