latinica  ћирилица
28/06/2020 |  09:58 | Autor: SRNA

Bijela kuća negira da je Tramp bio obaviješten o navodnim nagradama talibanima

Bijela kuća danas je negirala da je američki predsjednik Donald Tramp bio obaviješten o podacima obavještajnih službi SAD da je ruska vojska nudila talibanima nagrade za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu

Portparol Bijele kuće Kajli Mekineni rekla je da ni predsjednik niti potpredsjednik Majk Pens nisu obavješteni o navodnim podacima obavještajnih službi o ruskim nagradama.

Američki list "Njujork tajms" pisao je da je ruska vojna obavještajna služba dala podstrek talibanima da napadaju vojnike SAD i da su militanti dobili dio novca.

List je naveo i da je Tramp obaviješten o tim podacima, ali da nije odobrio korake kao odgovor.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke DŽozef Bajden rekao je juče da izvještaj lista, ukoliko je tačan, predstavlja "šokantno otkriće" posebno zbog nereagovanja američkog predsjednika.

On je najavio da će, u slučaju da u novembru pobijedi na predsjedničkim izborima, sigurno reagovati i da će se ruski predsjednik Vladimir Putin i Rusija suočiti sa ozbiljnim posljedicama.

Talibani negiraju i optužbe SAD da im je Rusija poslala naoružanje, te su navode da koriste oružje koje je već bilo u Avganistanu ili su ga zarobili od neprijatelja.

Nešto ranije i Rusija je odbacila izvještaj "Njujork tajmsa". Ruske diplomate navode da američki list izmišlja priče usljed nedostatka stvarnih razloga da krivi Rusiju.