latinica  ћирилица
28/06/2020 |  11:49 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Doboj - obilježavanje Dana grada

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić poručio je danas povodom obilježavanja Dana grada - Vidovdana, da se kvalitetna budućnost može postići ako se ne zaboravi prošlost, a gradi sadašnjost.
Boris Јerinić položio vijenac u Spomen-sobi poginulim borcima - Foto: SRNA
Boris Јerinić položio vijenac u Spomen-sobi poginulim borcimaFoto: SRNA

- Veoma je značajno da danas odamo počast svim junacima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, a sjetićemo se i onih koji su stradali u dobojskom logoru, Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i onih koji su dali svoje živote za slobodu svih nas na ovim prostorima - izjavio je Јerinić novinarima.

Gradonačelnik je naveo da je ovogodišnje obilježavanje Dana grada organizovano skromnije u odnosu na prethodne godine usljed specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.

- Vidno je da je Doboj gradilište. Na bilo koju stranu da krenete - Ozren, Trebavu, Krnjin, Vučijak, urbani dio grada, vidno je da se radi - izjavio je Јerinić.

On je ukazao da je Gradska uprava opredijeljenja da se nastavi sa radovima uprkos tome što su tri mjeseca vanrednog stanja u Republici Srpskoj usporila niz projekata.

Јerinić je za realizaciju niza kapitalnih projekata na području ove lokalne zajednice izrazio zahvalnost predsjednicima Republike i Vlade Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, kao i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Prema njegovim riječima završena je kompletna realizacija magistralnog puta od Karuše /granica sa Federacijom BiH/ do Dugog Polja kod Modriče, izgrađena je prva dionica auto-puta "Pet ce", nova sportska dvorana dobija obrise, uređuju se industrijske zone na Usori i Rudanci, vrši se niz rekonstrukcija gradskih ulica, a završen je projekat, te izabran izvođač za kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete na teritoriji ove lokalne zajednice, kako u gradu tako i na selu.

- Želja nam je da svi građani osjećaju da saradnja sa Vladom Republike Srpske, sa predsjednicom Republike Srpske, srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Savjeta ministara daje prve rezultate, prve plodove i to smo obećavali - izjavio je Јerinić.

On je poručio da ova lokalna zajednica ima strateški položaj u Republici Srpskoj, čemu svjedoči i stalna prisutnost visokih zvaničnika.

Јerinić je istakao da bi mnogi projekti u Doboju bili usporeni bez podrške Vlade Srpske i podsjetio na nedavnu tranšu iz Fonda solidarnosti u iznosu od 1.875.000 KM, koja ovoj lokalnoj zajednici daje nemjerljiv vjetar u leđa.

On je naglasio da je završen projekat za izgradnju novog Administrativnog centra gdje će biti smještene gradske i republičke institucije, što je Doboju kao regionalnom centru i neophodno.

Gadonačelnik Doboja je naveo da će uskoro početi građevinski radovi na izgradnji nove bolnice s obzirom na to da su u toku pripremni radovi, a projekat na reviziji.

Prema njegovim riječima, u toku su i radovi na izgradnji fiskulturne sale Medicinske škole, koja se gradi zahvaljujući i sredstvima Vlade Srbije.

Јerinić je danas zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti položio vijenac u Spomen-sobi poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, koja se nalazi u prostorijama Boračke organizacije grada Doboja, u Parku narodnih heroja kod Spomen-kosturnice žrtvama Drugog svjetskog rata i kod spomen-obilježja civilnim žrtvama stradalim u otadžbinskom ratu.

Vijenci su položeni i kod Spomen-parka Dobojski logor kod željezničke stanice, a biće položeni i kod spomen-kosturnice žrtvama dobojskog logora kod Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, kao i u naseljima Stanovi, Bukovica Velika i Aerodrom.