latinica  ћирилица
28/06/2020 |  18:51 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Prosvjeta dosljedna u očuvanju srpske kulture (VIDEO)

Ni nakon 118 godina od osnivanja, kao i 30 godina od obnavljanja rada, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" nije odstupilo od izvornog cilja, očuvanja kulture i identiteta srpskog naroda. Svjesni novog doba, u budućnosti će na nove načine ostvarivati stare zadatke.
Srpsko prosvjetno kulturno društvo - Prosvjeta - Foto: Wikipedia
Srpsko prosvjetno kulturno društvo - ProsvjetaFoto: Wikipedia

Misija pri osnivanju, davne 1902. godine bila je pomoć srpskom đaku, pa su zahvaljujući Prosvjeti mnoga slavna imena uspjela svom narodu podariti najbolji dio sebe. Od osnivanja do 1914. godine, izbijanja Velikog rata i zabrane djelovanja, otvarane su škole, biblioteke, stipendirani đaci.

Gašenje i zabrana novom okupacijom 1941. godine, pa nažalost i 1949, kada je ideološki smetao nacionalni prefiks društva. Ali, sedamnaest intelektualaca na Vidovdan 1990. godine hrabro je obnovilo rad Prosvjete.

Predsjednik GO SKPD "Prosvjeta" Draga Mastilović kaže da su svjesni novog vremena i da traže nove načine da ostvare stare zadatke. A to su očuvanje identiteta, jezika, kulture i istorije.

Uz bogatu ediciju književnih i načnih radova i zbornika, ime Prosvjeta stoji iza brojnih kulturnih manifestacija, poput Ćorovićevih i Višnjićevih dana. Novi izazov je pokretanje djelatnosti u dijaspori, zbog opravdane bojazni od gubitka identiteta raseljenih Srba.

Ne osporavajući potrebu okupljanja s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, u Sarajevu iz GO Prosvjete upozoravaju da tamošnje društvo neosnovano koristi identitet izvorne Prosvjete.

Ljubo Grković, potpredsjednik GO SKPD "Prosvjeta", kaže da su dobili potvrdu da sarajevska Prosvjeta ne može koristiti njihov logo i da će tražiti da promjene ime i znak.

Značajan jubilej, tri decenije obnovljenog rada i 118 godina od osnivanja obilježen je skromno, a ako okolnosti dozvole za septembar je planirana svečana akademije, sa bogatim kulturnim i naučnim sadržajima.