latinica  ћирилица
28/06/2020 |  18:58 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Miljevina: Srpski rodoljubi ne smiju biti zaboravljeni (VIDEO)

U Miljevini kod Foče, služen je pomen za više od 9.000 mladih vojnika Јugoslovenske vojske u otadžbini koje je na prevaru poubijala vlast komunističke Јugoslavije, u maju 1945. godine. Na Vidovdan, i molitveno sjećanje na poginule borce Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske.
Foča -pomen - Foto: RTRS
Foča -pomenFoto: RTRS

Po završetku Drugog svjetskog rata, Ponor kod Miljevine je jedno od najvećih stratišta srpskih rodoljuba. O zločinu u kojem su bez suđenja poubijani golobradi mladići, regurtovani krajem 1944. godine iz Šumadije, valjevskog i mačvanskog kraja, decenijama se nije smjelo pričati. Sedamdesetogodišnji Vojo Matović sjeća se priče svog oca Vasilija koji je vidio kada su ih dovodili na stratište.

Vojo Matović priča da su te mladiće dovodili vezane žicom u kolonama i tu ih ubijali. Prisjeća se da mu je otac pripovijedao da je tu bila neka strmina i da čim ih bace u ponor, čuje se pljusak vode.

U Boračkoj organizaciji Foča vjeruju da će uskoro doći i do pomirenja stavova s potomcima žrtava oko istorijske nepravde koju je decenijama njegovala propaganda "partizanskih pobjednika".

- Mi smo ih kontraktirali. Nešto nisu bili zainteresovani za ovo ovdje. Po našim saznanjima, u školi su ih učili da je to uradio narod Foče, Miljevine i Kalinovika. A, gdje je narod pobio vojsku, to nije nigdje - kaže Srđan Stanković, predsjednik Predsjedništa BO Foča.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom blagoslovio je podizanje hrama srpskim mučenicima u Miljevini.

- Očekujemo ovih dana i osvećenje zemljišta u centru Miljevine. Imamo sve spremno i nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti u tom projektu - rekao je jerej Ljupko Medović, paroh miljevinski.

Stari Fočaci su pričali da su beživotna tijela danima plutala krvavom Bistricom i Drinom. Od Kalinovika, Foče i Goražda, mnogima se ni za grob ne zna. Prema spiskovima Udbe, ubijeno je 9.000 ljudi. Novija istraživanja ukazuju da je bilo i više od dvadeset hiljada ubijenih.