latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:03 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježeno 78 godina od proboja na Patriji

Na brdu Patrija u blizini Prijedora, obilježena je 78. godišnjica probijanja neprijateljskog obruča na Kozari u Drugom svjetskom ratu. Zahvaljujući proboju, spaseno je oko 10 hiljada žena, djece i staraca koji su se nalazili u zbjegovima na opkoljenoj planini.

Proboj ustaško-fašističkog obruča na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine. Iako je oko 10 hiljada civila uspjelo da izađe iz obruča, njih više desetina hiljada je ostalo opkoljeno, a zatim zarobljeno i odvedeno u logore.

- Procijenjeno je da je tada poginulo oko 900 partizana, sa puškom u ruci. Među poginulima je bilo 500 ranjenika, koji su bili u Širokoj Luci, i oni nisu uspjeli da se probiju. Njih su neprijatelji otkrili i na najsvirepiji način poubijali - kaže Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a Prijedora.

Epopeja Kozare poznata je širom svijeta, jer je ovdje vođena borba golorukog naroda protiv moćne neprijateljske sile, poručio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je podsjetio da je to bilo doba velikog stradanja, ali i velikog herojstva, zbog čega je potrebno da i danas govorimo o tim događajima.

- Želimo da odamo poštu svim junacima tog doba, kao i svim žrtvama, koje su život izgubili u tom surovom vremenu - istakao je gradonačelnik Prijedora.

Zbog epidemije virusa korona, ovog puta izostalo je veće okupljanje građana i tradicionalni narodni zbor.