latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:10 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Raste broj zaraženih u Hercegovini (VIDEO)

U posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen je kod još 40 lica u Republici Srpskoj, utvrđeno je testiranjem 280 uzoraka u Institutu za javno zdavstvo, UKC-u Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Od posljedica kovida i udruženih oboljenja preminula sa dva muškarca - iz Teslića i Trebinja.

Najviše novozaraženih je u Ljubinju i to 14, te u Bileći, u kojoj je registrovano 13 slučajeva.

Epidemiološka situacija znatno je pogoršana i u istočnoj Hercegovini gdje je, nakon devet uzastopnih dana bez zaraženih, za samo pet dana registrovano 55 oboljelih.

- Većina novoregistrovanih su radnici jednog pogona za preradu ribe u Stocu, koji zapošljava oko 120 radnika, od čega je 70 osoba iz Bileće, Ljubinja i Berkovića - navela je Јulija Kralj, specijalista epidemiologije Regionalnog centra Trebinje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Među testiranim radnicima, 32 je pozitivno na virus.

- Ono što je dobro je da je većina tih osoba bez simptoma ili su sa izrazito blagim siptomima - dodala je ona.

Povećanje broja zaraženih u Republici Srpskoj, zamjenik direktora UKC-a Nenad Stavandić povezuje sa, kako kaže, nedisciplinom građana. Apeluje na poštovanje epidemioloških mjera. Očekuje da naredne dvije sedmice ponude odgovore i odrede buduće djelovanje Republičkog štaba za vanredne situacije.

- Ovaj virus je pun iznenađenja. Mi smo mislili, SZO je to isto mislila i laboratorijski je utvrdila da virus nije postojan ako su temperature os sedam do deset dana više od 30 stepeni i da će ga ovaj period odnijeti. Budući da se to nije desilo u Pakistanu gdje su ti uslovi ispunjeni, možemo zaključiti da ili je ovo zadnji pik pandemije ili najava velikih sumnji u ovaj virus - smatra Stevandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić najavljuje promjenu strategije. Istitut za javno zdravstvo će, kaže, dati preporuke o preusmjeravanju bolničkih kapaciteta ka licima sa težim kliničkim slikama.To će, kaže, ujedno biti i priprema za sezonu koja će krenuti od oktobra i novembra, kada ćemo očekivati veći broj srednje i teško oboljelih, ne samo od korone.

I predsjednica Srpske Željka Cvijanović ponavlja molbu građanima da se pridržavaju mjera kao najpouzdanijeg načina zaštite.

- Pratićemo saituaciju i vidjećemo šta se dešava. Za sada nije bilo govora o nekim velikim restrikcijama ili vraćanju nekih mjera kakve smo imali ranije, ali to se nikako ne zna. Čuli ste i poruke iz regiona, i oni razmišljaju da li da pojačaju određene mjere. Mi ćemo procjenjivati i kakva je naša situacija i šta rade države u regionu - kaže Cvijanović.

U Republici Srpskoj su na virus korona testirane 36.374 osobe. Virus je potvrđen kod njih 2.201. Od posljedica kovida 19 umrle su 124 osobe.