latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:14 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Gradiška: Obilježena godišnjica formiranja dvije brigade (VIDEO)

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci je obilježeno 28 godina od osnivanja Lake pješadijske brigade i 19. pješadijske srbobranske brigade kroz koje je prošlo više od deset hiljada boraca.
Gradiška pomen - Foto: RTRS
Gradiška pomenFoto: RTRS

Gradiška brigada, braneći više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi, paralelno je učestvovala i u akcijama proboju Koridora, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu i Bjelašnici. U toku ratnih dejstava poginulo je 119, a ranjeno 347 ove brigade.

19. Pješadijska srbobranska brigada do odluke o povlačenju vojske i stanovništva čvrsto je držala položaje u gornjem toku Vrbasa. U ratnim operacijama poginulo je 328 i ranjeno 980 boraca ove brigade.

Gradiška zajedno obilježava godišnjice osnivanja dvije brigade, jer je u ovom gradu nastanjena većina prijeratnog srpskog stanovništva iz Donjeg Vakufa.

Na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci uklesano je 613 imena boraca iz Gradiške i Donjeg Vakufa.