latinica  ћирилица
28/06/2020 |  20:26 ⇒ 29/06/2020 | 07:58 | Autor: RTRS

Crna Gora ne da svetinje - molebani, ali i litije u pojedinim gradovima (FOTO/VIDEO)

Molebani za očuvanje svetinja u Crnoj Gori služeni su u više gradova, od sjevera do primorja, a u nekim gradovima održane su i litije.
Moleban (foto:mitropolija.com) -
Moleban (foto:mitropolija.com)

Litiji u Baru prethodio je moleban u Hramu Svetog Јovana Vladimira, kao i u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu. Oba vjerska skupa bila su masovno posjećena.

I pored zabrane održavanja litija, i vjerni narod Berana, Nikšića  i Pljevlja samoinicijativno se uputio u krsni hod.

Za razliku od njih, vjernici i sveštenici u Kolašinu su se nakon molebana razišli.

Vjerni narod Pljevlja i večeras je bio uz Crkvu, a moleban je služen u Crkvi Svete Petke.

Moleban je služen i u Crkvi Svete Tekle u Danilovgradu.

Sveštenici hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici poručili su večeras da odustaju od litija jer poštuju naredbe i mjere Nacionalnog tima i Episkopskog savjeta i pozvali vjernike da se raziđu poslije molebana.

Sveštenstvo je poslije molebana pozvalo okupljene vjernike da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje "čuvajući prije sveg svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo".

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore donijelo je nove mjere kojima se zabranjuju vjerski i politički skupovi na otvorenim javnim mjestima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je prihvaćena odluka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da se ne organizuju litije, ali i da će biti nastavljene službe i molebani za oslobađanje od, kako je rekao, bezakonja koje je zavladalo u Crnoj Gori.

Podgorica

Studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja" večeras su u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovali molebanu za spas svetinja u Crnoj Gori.

Studenti su ispred hrama raširili transparent na kojem piše - "Studenti ne daju svetinje".

U porti hrama okupio se i veliki broj vjernika.

Moleban u Pljevljima

Bar

Moleban u Đurđevim stupovima

Bakljada tokom litije u Beranama

Izvor: RTRS/Sputnjik