latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:14 ⇒ 13:14 | Autor: sputniknews.com

Krizni štab Srbije usvojio nove mjere

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima i tržnim centrima.
Sjednica Vlade Srbije (Tanjug, Sava Radovanović) -
Sjednica Vlade Srbije (Tanjug, Sava Radovanović)

Na području grada Beograda od sutra od šest časova ujutru biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab, saopštila je zamjenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- To ne moraju da budu hirurške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se koriste i druge mjere prevencije , a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Tepavčevićeva.

Ona je rekla da su te mjere donesene zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Tepavčevićeva je izjavila da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

- Imajući sve to na umu, pošto je najveći broj zaraženih boravio u zatvorenom prostoru gdje je bio veći broj ljudi, odlučili smo se za mjeru koja će na snazi biti od sutra u šest sati ujutru, na području Beograda, gdje će biti obavezno nošenje maski, ne samo u gradskom prevozu, već u svim zatvorenim prostorima sve vrijeme boravka - navela je Tepavčevićeva.

Dodala je da je najveći broj zaraženih upravo na području glavnog grada Srbije i da će, ako se takav trend nastavi i bude potrebno, a o čemu se danas razgovaralo, ograničiti broj ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Čak i uz obaveznu fizičku distancu obavezno je nošenje zaštitne maske.

Kako je rekla, lokalne samouprave u pogođenim mjestima donijele su odgovarajuće odluke.

- Pratimo situaciju u svim dijelovima naše zemlje. Dobijamo izvještaje iz sata u sat. Ova mjera se odnosi samo na Beograd - dodala je Kisić Tepavčević.

Bez odluke o ograničenju rada noćnih klubova

Upitana da li će biti ograničenja na otvorenom ili zatvorenom prostoru, Tepavčevićeva je rekla da to u ovom momentu još nije slučaj, ali da sve zavisi od situacije narednih dana.

Na pitanje da li će neko kontrolisati poštovanje mjera i da li će biti sankcija za one koji ih se ne pridržavaju, Tepavčevićeva je rekla da, za sada, nisu planirane bilo kakve sankcije, ali da se i kaznene mjere mogu očekivati, ukoliko mjere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane.

Po pitanju studentske populacije, ona je rekla da se nada da će studenti poštovati striktne preporuke koje su date.

- Јoš jednom apelujemo na striktno pridržavanje mjera, prije svega nošenje maski u zatvorenim prostorima kao glavnu mjeru, jer koliko god da nije lagodno, time spašavamo život - poručila je Tepavčevićeva.

Ona je dodala da o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata odluka nije donesena, ali da stoji da mora da se ispoštuje mjera da sve vrijeme u zatvorenom prostoru mora da se nosi maska.