latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:18 | Autor: SRNA

Episkop Sergije: Svaki Srbin da se upita da li je izdao Kosovo u sebi

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije poručio je da svaki Srbin treba da se zapita da li je izdao Kosovo u sebi, te istakao da su svako selo, grad, hram i polje u Krajini isti kao i na Kosovu, jer kosovski mit vijekovima boji srpsku stvarnost bojama stradanja, žrtve i podviga
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Hodeći Krajinom, iz sela u selo, iz grada u grad, služeći Bogu i slušajući ljude, ponovo stičem onaj davno stečeni utisak - svako je naše polje Kosovo, svaki je krajiški hram Gračanica, svako je bojno polje naš Gazimestan - navodi vladika Sergije u besjedi objavljenoj povodom Vidovdana na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

On ističe da je Vidovdan ogledalo vjere i nevjere, odanosti i izdaje, privrženosti i otuđenosti.

- U tom ogledalu vidimo sebe onakvima kakvi zaista jesmo, kakvi možemo i moramo biti. Odraz našeg lica će ili posramiti ili obradovati pretke koji su nam ostavili sela i gradove, ognjišta i hramove, ali i ime i prezime. Na nama je da biramo put ili stranputicu, da se borimo ili da bježimo, da stradamo ili da uživamo - kaže vladika Sergije.

Kosovska bitka neprekidno traje u čovjeku, ističe vladika Sergije, jer se u ljudskom srcu odvija istinski boj između dobra i zla, između prolaznosti i vječnosti, između epskog Vuka i mitskog Lazara.

- U toj bitki naš zemljak, sapatnik i nevoljnik Gavrilo Princip, svjesno je, baš na Vidovdan, zapečatio svoj život, dajući svoju mladost narodu iz kojeg je iznikao, da bismo mi trajali kao ljudi uzdignutog čela, ali i on u nama, u sjećanju istorije, u molitvi Crkve. I da se zna - nije mladi Gavrilo pucao da bi ubio, već da bi razvio barjak slobode - navodi u besjedi episkop Sergije.

Episkop Sergije podsjeća da Gavrilo Princip nije dočekao slobodu, jer je skončao u tuđini, čeznući za njom.

- Ali, mi jesmo. Mi smo je naslijedili, za nju se ponovo borili i izborili, a danas je čuvamo, ali ne samo za sebe, već za sve one koji nas vide kao braću, sugrađane i prijatelje - istakao je vladika Sergije.

On je rekao da je Vidovdan dan kada se odaje počast svima koji su postradali prije Kosova, na Kosovu i poslije Kosova.

- U našim molitvama ujedinjeni prebivaju čak i oni srpski ratnici koji su međusobno ratovali, prolivajući bratsku krv, jer je Crkva uvijek bila most, a ne provalija našeg nacionalnog razdora - naglašava vladika Sergije.

Episkop bihaćko-petrovački poručio je da svaki Srbin treba da se zapita da li je izdao Kosovo u sebi.

- Svako ko se smatra pravoslavnim Srbinom, na Vidovdan treba upitati sebe da li je izdao Kosovo u sebi, da li je zaboravio pradjedovska groblja, da li su mu korovom obrasla ognjišta predaka i da li ga je bijeli svijet odvojio od Krajine zauvijek? Odgovori na ta pitanja pokazaće da li za nas još ima nade ili beznadežni hodimo na putu samouništenja - rekao je vladika Sergije.